Ο καπνός από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας έχει επιβαρύνει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα Αντικύθηρα, όπως δείχνει μελέτη της ομάδας ReaCT του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου στα Αντικύθηρα, ο φόρτος των αιωρούμενων σωματιδίων καπνού στην ατμοσφαιρική στήλη είναι έξι φορές μεγαλύτερος του μέσου όρου που παρατηρείται τον Αύγουστο.
Επίσης, όπως δείχνουν οι μετρήσεις του Ινστιτούτου, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NASA-AERONET, οι στρωματώσεις του καπνού μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές σε ύψη έως των 3 χλμ, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε αποστάσεις που φτάνουν έως και την Αφρική.
Δείτε επίσης:
- Η Ουκρανία καταγγέλλει ρωσικές επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων
- Γαλλία: Πέθανε ο ηθοποιός Τσεκί Καριό σε ηλικία 72 ετών
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής οι ένοπλες δυνάμεις του Τρίνινταντ και Τομπάγκο
- Ο Τραμπ ανακαίνισε το μπάνιο του Λίνκολν στον Λευκό Οίκο
- Κυπριακό: Ο Ναμί εξηγεί τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
