Φωτιά στη Δυτική Αττική: μάχη όλη τη νύχτα, 111.000 στρέμματα έχουν πληγεί

Φωτιά στη Δυτική Αττική: μάχη όλη τη νύχτα, 111.000 στρέμματα έχουν πληγεί

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στη Δυτική Αττική, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ακόμη μία νύχτα μάχη για να ανακόψουν την πορεία των πύρινων μετώπων και να περιορίσουν την εξάπλωσή τους. Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 σημειώθηκε τραγικό δυστύχημα στην επιχείρηση δασοπυρόσβεσης στην Ψάθα Αττικής, όταν δύο μισθωμένα ελικόπτερα τύπου Bell συγκρούστηκαν.

Από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν τα δύο μέλη του ενός ελικοπτέρου, ένας Δανός και ένας Έλληνας, ενώ τα δύο μέλη του άλλου ελικοπτέρου, ένας Βρετανός και ένας Έλληνας, διασώθηκαν και τραυματίστηκαν ελαφρά. Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 από τη Βοιωτία και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, καίει δασικές εκτάσεις και έχει προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε τρία μέτωπα, συγκεκριμένα μεταξύ Αγίας Παρασκευής, Κρύου Πηγαδιού και Αγίου Νεκταρίου, σε αυτό που κινείται προς τα Μέγαρα, στο Κανδήλι Μεγάρων, καθώς και στο μέτωπο ανάμεσα στις περιοχές Λούμπα και Τουτούλη. Πυροσβεστική και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά προς τα Βίλια, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής εκδόθηκε νέο μήνυμα του 112 για απομάκρυνση όσων βρίσκονται σε Λούμπα, Άνω Αλεποχώρι, Μορφέικα και Στάνες Μόρφα Αττικής μέσω της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου με κατεύθυνση προς Μέγαρα.

Οι πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις που εξακολουθούν να επιχειρούν θα παραμείνουν σε δράση όλο το βράδυ, με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση των μετώπων.

Την ίδια ώρα, εθελοντές συνδράμουν με μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ έχει διατεθεί και η ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Υδροφόρες από τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας ενισχύουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών συνεχίζουν τις διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, ώστε να ανακοπούν τα πύρινα μέτωπα.

Στην περιοχή παραμένουν επίσης λεωφορεία του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Παράλληλα, επιχειρούν δυνάμεις του ΕΚΑΒ και της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του Copernicus EMS, όπως επεξεργάστηκε το ΜΕΤΕΟ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις δασικές πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία είχαν πληγεί συνολικά περίπου 111.000 στρέμματα έως τις 12:05 της Κυριακής. Ειδικότερα, είχαν καεί περίπου 30.900 στρέμματα στη Βοιωτία και περίπου 80.800 στρέμματα στην πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό Αττικής, η οποία συνεχίζει να καίει.

Η ομάδα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επεξεργάστηκε δορυφορικά δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης από τον Sentinel-2, ο οποίος πέρασε πάνω από τη Βοιωτία και την Αττική το μεσημέρι της Κυριακής 2 Αυγούστου 2026.

Από τις 27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2026 εκδηλώθηκαν συνολικά 220 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, αρχιπύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση, από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου έως και σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 220 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει πολύ υψηλός. Διανύουμε ίσως τις δυσκολότερες ημέρες του καλοκαιριού», σημείωσε, καλώντας τους πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προχώρησαν σε 33 συλλήψεις σε 5 ημέρες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται υποθέσεις για τις πυρκαγιές σε Πάρο, Φίχτι Αργολίδας, Κεφαλονιά και Βοιωτία, ενώ από τις 33 συλλήψεις οι 30 αφορούν αμέλεια και οι 3 πρόθεση. Επιπλέον, επιβλήθηκαν 22 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 70.100 ευρώ.

Σειρά συσκέψεων και συντονιστικών ενεργειών ξεκινά ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής, Κώστας Κατσαφάδος, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την άμεση καταγραφή των ζημιών και την ταχεία ενεργοποίηση των μέτρων Κρατικής Αρωγής για τη στήριξη των πληγέντων πολιτών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ θα αναπτυχθούν στις πληγείσες περιοχές για αυτοψίες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, προβλέπεται για τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε ότι, λόγω πολλαπλών συμβάντων σε όλη την επικράτεια και των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών παραμένει σε γενική επιφυλακή για την αντιμετώπιση των αυξημένων υπηρεσιακών απαιτήσεων.

Loading

Play