Φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Καπνός κατευθύνεται προς τα Αντικύθηρα – Δορυφορικές εικόνες και μοντέλο πρόγνωσης διασποράς

Φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Καπνός κατευθύνεται προς τα Αντικύθηρα – Δορυφορικές εικόνες και μοντέλο πρόγνωσης διασποράς

Πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια προκαλεί ανησυχία, με τον καπνό να κατευθύνεται προς τα Αντικύθηρα. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί στην Παλαιά Φώκαια λόγω της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή Θυμάρι. Το 112 έχει στείλει μηνύματα προκειμένου να ζητήσει από τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς ασφαλή κατεύθυνση. Ήδη, έχουν καταγραφεί ζημιές σε κατοικίες ενώ ο καπνός είναι ορατός στις δορυφορικές εικόνες του Ευρωπαϊκού οργανισμού EUMETSAT.

Η ποιότητα του αέρα επηρεάζεται σημαντικά, προκαλώντας ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό, καθώς και δυσκολία στην αναπνοή. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε παιδιά, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και καρδιοαγγειακές παθήσεις. Ο καπνός από τη φωτιά κατευθύνεται νοτιοδυτικά προς το νησί των Αντικυθήρων.

Με βάση δεδομένα δορυφορικών παρατηρήσεων της παραμέτρου Fire Radiative Power από το δορυφόρο Meteosat Second Generation (MSG), καθώς και τις κατάλληλες παραμετροποιήσεις των εκπομπών καπνού, το προγνωστικό μοντέλο διασποράς FLEXPART του AtmoHub έχει ενεργοποιηθεί για την πρόγνωση της μεταφοράς του καπνού με χρονικό ορίζοντα έως τις 23:00 το βράδυ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόγνωσης, ο καπνός κατευθύνεται νοτιοδυτικά προς το νησί των Αντικυθήρων, όπου βρίσκεται το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ).

Η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς έχουν καεί σπίτια και οι κάτοικοι αναφέρουν μεγάλη καταστροφή. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η φωτιά ξεκίνησε από σπινθήρα καλωδίου του ΔΕΔΔΗΕ και έχει επεκταθεί μέχρι τον τελευταίο οικισμό της δημοτικής ενότητας της Παλαιάς Φώκαιας του δήμου Σαρωνικού. Λόγω της πυρκαγιάς, η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Καραμανλή στο ρεύμα προς Σούνιο, καθώς και από το ύψος της Παναγίας Καταφυγιώτισσας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play