(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα 112 για εκκένωση σε Λευκίμμη και Κασσιτέρα – Απειλητικοί άνεμοι στην περιοχή

Η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει για 9η συνεχόμενη ημέρα, αφήνοντας πίσω της τεράστιες καταστροφές.

Για 9η συνεχόμενη ημέρα καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά στον Έβρο, η οποία έχει σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο.

propoli

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι εστάλη νέο μήνυμα 112 για εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Λευκίμμη, οι οποίοι κλήθηκαν να μετακινηθούν προς το Τυχερό.

Λίγο αργότερα εκδόθηκε 112 για εκκένωση και της περιοχής Κασσιτέρα, στη Ροδόπη, με τους κατοίκους να καλούνται να μετακινηθούν προς τις Σάπες.

«Αλλάζουν οι άνεμοι, μεγαλύτερη απειλή από Δευτέρα»

Καμπανάκι κινδύνου για τη φωτιά που κατακαίει στον Έβρο για 9η συνεχόμενη ημέρα έκρουσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο κ. Πέτροβιτς τόνισε ότι τη Δευτέρα αλλάζουν οι συνθήκες του αέρα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη και ζήτησε ενίσχυση των μέσων.

«Πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή».

«Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να κατασβεστεί η πυρκαγιά εξήγησε ότι μιλάμε για μεγάλο ενιαίο μετωπο από το δάσος της Δαδιάς με την πυρκαγιά που ξέσπασε βορείως της Αλεξανδρούπολης ενώ σημείωσε ότι το δάσος δεν είχε καθαριστεί. «Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7 8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Πρώτον, επειδή το δάσος αυτό δεν είχε, δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».

Δείτε επίσης: Φωτιά στα Τρίκαλα: Τραυματίστηκε πυροσβέστης, χρειάστηκε η μεταφορά του με ελικόπτερο

Loading