(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Φωτιές σε Αργολίδα και Αρκαδία – Εκκενώνονται περιοχές

Πολλές φωτιές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών, με την πυροσβεστική να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να μην επεκταθούν τα μέτωπα.

Η Αττική βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο ανώτατο, δηλαδή στο 5. Την ίδια ώρα ο κίνδυνος φωτιάς είναι πολύ υψηλός για πέντε περιφέρειες της χώρας με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός. 

propoli

Τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα φωτιάς που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα η πυροσβεστική είναι στην Αργολίδα και στην Αρκαδία.

Στην Αργολίδα, η φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Λυρκεία και καίει αργοτοδασική έκταση. Για τη φωτιά ενεργοποιήθηκε και μήνυμα του 112. 

Μήνυμα του 112: 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 10 οχήματα, ενώ από αέρος δρουν 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος. 

Στην Αρκαδία, η φωτιά καίει αργοτοδασική έκταση στην Μεγαλόπολη και στο σημείο επιχειρούν 12 οχήματα με 44 πυροσβέστες και 2 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Για την φωτιά στη Μεγαλόπολη ήχησε και το 112 για τους κατοίκους του Χωρέμη, ζητώντας τους να απομακρυνθούν προς την περιοχή Βελιγοστή. 

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και από το πρωί όλη η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική θέτοντας τον νομό σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), πλην των Κυθήρων.

Την ίδια ώρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) ισχύει για τις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Δείτε επίσης: Στ. Κυριακίδου: Η ενιαία αγορά στα φάρμακα θα είχε ως αποτέλεσμα την ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή και προσιτά φάρμακα

Loading