Γιορτή σαρδέλας: Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στη Λέσβο

Γιορτή σαρδέλας: Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στη Λέσβο

Δύο οκτάχρονα δίδυμα κορίτσια, η Μαρία και Αναστασία Καλελέ από την Αρίσβη της Καλλονής, με το σαντούρι τους, έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη ενός τριήμερου γλεντιού στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής, την Παρασκευή, 1η Αυγούστου. Η γιορτή αυτή αποτελεί φόρο τιμής στο πιο εμβληματικό προϊόν της Λέσβου, τη σαρδέλα του κόλπου της Καλλονής, η οποία διεκδικεί την Ονομασία Προέλευσης.

Η γνωστή «γιορτή της σαρδέλας» διοργανώνεται από το Δήμο Δυτικής Λέσβου και έχει τις ρίζες της στην Κοινότητα της Σκάλας Καλλονής που ξεκίνησε αυτή τη γιορτή-θεσμό πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Σήμερα, αυτή η γιορτή έχει εξελιχθεί σε φεστιβάλ γαστρονομίας, όπου ντόπιες και επισκέπτες απολαμβάνουν γεύσεις, μουσική και παράδοση του νησιού.

«Για άλλη μια χρονιά ανεβάζουμε τον πήχη, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα του τριήμερου φεστιβάλ με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους», τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ζαχαρώ Ιωακείμ. Επίσης, τονίστηκε η σημασία αυτής της μεγάλης γιορτής για την Κοινότητα και για τον τουρισμό της περιοχής, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Η πρώτη μέρα της γιορτής περιλάμβανε δράση γευσιγνωσίας ελαιολάδου και τον διαγωνισμό του «πιάτου της νοικοκυράς», με τον νικητή να ανακοινώνεται την Κυριακή. Οι μουσικές εκδηλώσεις χρώμασαν τη γιορτή, καθώς οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Καλλονής παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

Σήμερα, ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου θα μαγειρέψει 500 μερίδες κριθαράκι με σαρδέλα Καλλονής. Την Κυριακή, η γιορτή θα ολοκληρωθεί με μια εντυπωσιακή μουσική βραδιά.

Στο ειδικό χώρο της γιορτής, 38 περίπτερα προσφέρουν δωρεάν κεράσματα με παραδοσιακή τηγανητή σαρδέλα και ψητή σαρδέλα συνοδευόμενη από Λεσβιακό ούζο.

Η σαρδέλα της Καλλονής, που αναμένεται να αποκτήσει την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, είναι ένα προϊόν που συνδέεται με την τοπική γαστρονομία και την πολιτισμική ταυτότητα της Λέσβου.

Loading

Play