Η παραμονή και η σταδιακή ανάκαμψη σημαντικού μέρους της ορνιθοπανίδας στο δάσος της Δαδιάς, η σταθερή εμφάνιση και σε αρκετές περιπτώσεις με ελαφρώς αυξημένους ρυθμούς, αρκετών κοινών δασικών ειδών όπως ο σπίνος, ο καλόγερος, η γαλαζοπαπαδίτσα, το κοτσύφι και ο φλώρος, συνθέτουν την εικόνα του οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ενός δάσους που βρίσκεται σε ουσιαστική φάση αναγέννησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2025 καταγράφηκαν 1540 άτομα από 62 είδη πτηνών.
Τα στοιχεία της παρουσίας των μικρόπουλων κατέγραψε η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, η οποία έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ενίσχυσης των πληθυσμών τους, τοποθετώντας τεχνητές φωλιές και ταΐστρες, μετά την απώλεια φυσικών χώρων φωλιάσματος εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς του 2023. Από τις φωλιές που τοποθετήθηκαν, ένα σημαντικό ποσοστό χρησιμοποιήθηκε και καταγράφηκαν αρκετές επιτυχημένες αναπαραγωγές, κυρίως από είδη παπαδίτσας. Η αύξηση στη χρήση των φωλιών, η οποία έφτασε το 25% του συνόλου, ήταν αναμενόμενη καθώς τα πουλιά συνήθως χρειάζονται ένα διάστημα εξοικείωσης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεταβολές στο τοπίο μετά τη φωτιά, με την αύξηση της χαμηλής βλάστησης και τη δημιουργία πιο ανοιχτών ενδιαιτημάτων, προσελκύουν νέα είδη που αξιοποιούν αυτές τις διαφορετικές συνθήκες, όπως το σιρλοτσίχλονο, το βλαχοτσίχλονο και ο αετομάχος. Η παρουσία τους, σημειώνει η Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, αποτελεί ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο στάδιο της μεταπυρικής εξέλιξης του οικοσυστήματος.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με την ΕΠΒΘ, τα στοιχεία δείχνουν ότι το δάσος της Δαδιάς βρίσκεται σε ουσιαστική φάση αναγέννησης, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα να αποτυπώνουν ότι «η ορνιθοπανίδα έχει αρχίσει να επανέρχεται και το δάσος προχωρά, αργά αλλά σταθερά προς την αποκατάσταση… Η συνολική εικόνα που προκύπτει από τη διετία 2024-2025 είναι θετική. Η αφθονία και η ποικιλότητα των μικρόπουλων εμφανίζουν μια ήπια αλλά σταθερή αύξηση, ενώ το δάσος ανακάμπτει σταδιακά. Η βλάστηση πυκνώνει, η εντομοπανίδα επανέρχεται και διαμορφώνονται νέες οικολογικές θέσεις, τις οποίες εκμεταλλεύονται διαφορετικά είδη. Τα μικρόπουλα παραμένουν στο δάσος παρά τις δυσκολίες και αξιοποιούν τις τεχνητές θέσεις φωλιάσματος που προσφέρθηκαν για να υποστηρίξουν τη μεταπυρική περίοδο.
![]()
