Η Ελλάδα και ο ελληνισμός: Σημαντική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει ο Ν. Χριστοδουλίδης

Η Ελλάδα και ο ελληνισμός: Σημαντική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει ο Ν. Χριστοδουλίδης

Οι σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα είναι βαθύτατα ριζωμένες σε όλες τις εκφάνσεις της ύπαρξής μας, όπως αποτυπώνεται στον χώρο και στον χρόνο, και η Κύπρος υπήρξε σημαντικό κέντρο ελληνικού πολιτισμού. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το πρωί της σημερινής ημέρας, στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ‘Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου, Ελλάδας, Απανταχού Ελληνισμού (ΕΠΟΔ)’, σε αίθουσα του δημαρχείου της Αγίας Νάπας, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι, παρά τις πολλές κατακτητικές επιθέσεις που έχει υποστεί η Κύπρος, έχει καταφέρει να διατηρήσει την ελληνική της ταυτότητα και την εθνική της κληρονομιά. Η πολιτιστική ταυτοποίηση Κύπρου και Ελλάδας είναι θεμελιωμένη και δεν χρειάζεται αυτόματη κατοχύρωση. Ο ελληνικός πολιτισμός ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι κρίσιμη η ανάδειξη των αξιών που επικρατούν στον ελληνικό πολιτισμό, ιδιαίτερα σε μία εποχή γεμάτη κρίσεις και προκλήσεις. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα και ο ελληνισμός είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Κύπρου και αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις της εποχής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση των θεσμών του κράτους, έτσι ώστε η Κύπρος να ενισχύσει τη θέση της στο διεθνές επίπεδο. Η Κυπριακή Δημοκρατία βαδίζει προς την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026, που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη χώρα.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των θεσμών, πολιτιστικών φορέων και τοπικών αρχών.

Loading

Play