Η Μ. Φρανκ τονίζει την ανάγκη ενότητας της Ευρώπης για την ειρήνη και τη δημοκρατία

Η Μ. Φρανκ τονίζει την ανάγκη ενότητας της Ευρώπης για την ειρήνη και τη δημοκρατία

   Με μηνύματα ενότητας, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ειρήνης γιορτάστηκε, χθες το βράδυ, στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Η γενική πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Μόνικα Φρανκ μίλησε για την ανάγκη πολιτικής ομοφωνίας στην Ευρώπη «ενάντια σε όλους εκείνους που θέλουν να θέσουν το δίκαιο του ισχυρότερου πάνω απ’ όλα», υπενθυμίζοντας ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ελευθερία δεν αποτελούν δεδομένα.

   Σε μια βραδιά με έντονο συμβολισμό και συγκίνηση, οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν με παρατεταμένο χειροκρότημα τη μουσική σύμπραξη μαθητών από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης και από τη Γερμανική Σχολή, ενώ τον χώρο «έντυσαν» τα έργα Ουκρανών προσφύγων από την εικαστική έκθεση «Η γενιά του πολέμου», προσδίδοντας στην επέτειο της ενοποίησης ένα μήνυμα καθολικό – υπέρ της ειρήνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

   «Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας. Οι νεότερες γενιές δεν μπορούν πλέον να φανταστούν μια διχοτομημένη Γερμανία, με όλες τις συναφείς συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων πολλών νεκρών στο τείχος. Αυτοί που ανήκουν στις παλαιότερες γενιές θυμούνται τις δύσκολες στιγμές που είχαν προηγηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική επανένωση συνοδεύτηκε τότε κυρίως από ένα αίσθημα χαράς, αισιοδοξίας για το μέλλον κι ενός κλίματος ανανέωσης. Η κατεύθυνση φαινόταν να οδηγεί σε ένα ασφαλές, ειρηνικό μέλλον, όχι μόνο για τους Γερμανούς, αλλά και από ευρωπαϊκή άποψη και πέραν αυτής.

   Η αισιόδοξη διάθεση που υπήρχε τότε φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί σήμερα. Η ασφάλεια και η ειρήνη βρίσκονται και πάλι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, πολύ κοντά μας, σε πολλές περιοχές, μαίνεται ο πόλεμος».

   «Στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, διερωτήθηκα τι μπορεί να σημαίνει σήμερα η γερμανική επανένωση, πέρα από μια ημέρα μνήμης. Ως κράτη και κοινωνίες που υπερασπίζονται την ελευθερία, την ειρήνη, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν πρέπει να φιλονικούμε για μικροπράγματα, αλλά πρέπει περισσότερο από ποτέ να σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε όλους εκείνους που θέλουν να θέσουν το δίκαιο του ισχυρότερου πάνω απ’ όλα.

   Τα παιδιά μας πρέπει να ζουν με ειρήνη, ελευθερία, ασφάλεια και ισότητα, υπογράμμισε η κ. Φρανκ, στην κατακλείδα της ολιγόλεπτης ομιλίας της, που περιείχε επίσης ευχαριστίες προς όλους όσους συνεργάζονται για την ευρωπαϊκή ενότητα.

   Η γενική πρόξενος της Γερμανίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, ένα σχολείο με «μακρά ιστορία» και «σύγχρονες δυνατότητες».

   Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης Thomas Reusch, ενώ το παρών έδωσαν βουλευτές, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος και του ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη.

   Τον ζεστό χώρο του αμφιθεάτρου της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης «έντυσαν» εικόνες – ζωγραφιές Ουκρανών προσφύγων, που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του μαραθώνιου τέχνης «Η γενιά του πολέμου», μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης Paint.Ua.War.

   Η γενική πρόξενος της Γερμανίας κ. Φρανκ ευχαρίστησε τον Ουκρανό συνάδελφό της στη Θεσσαλονίκη Yvhen Shkvyra και τα μέλη της ουκρανικής κοινότητας για την ευκαιρία να παρουσιαστούν τα έργα της «γενιάς του πολέμου».

Loading

Play