Η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη: Το όραμα της Διονυσίας Αυγερινοπούλου για την Ελλάδα

Η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη: Το όραμα της Διονυσίας Αυγερινοπούλου για την Ελλάδα

Η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη αποτελεί το όραμα της χώρας, όπως τόνισε η Διονυσία Αυγερινοπούλου, ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους ωκεανούς, κατά τη διάρκεια του 14ου αναπτυξιακού συνεδρίου RGC 2026 στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η κ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί για πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες που προάγουν την γαλάζια οικονομία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ανέφερε ότι έχουν ανακοινωθεί δύο νέα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει υπερβεί τον παγκόσμιο στόχο προστασίας της βιοποικιλότητας με την προστασία του 35,6% των θαλασσών της.

Η κ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι η γαλάζια ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες, με πάνω από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδέονται με τη γαλάζια οικονομία. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη αυτού του τομέα στην Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του υπεράκτιου περιβάλλοντος, ενώ η γγ του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Ελισάβετ Χατζηγάκη, παρουσίασε πρωτοβουλίες για την κλιματική ανθεκτικότητα και τη συνεργασία με τοπικές κοινωνίες.

Ο CEO της Ondeck media, Γεράσιμος Γερολυμάτος, υπογράμμισε τη συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού στην οικονομία της χώρας, αναφέροντας ότι οι ξένοι τουρίστες αποτελούν το 99,5% των πελατών του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού.

Loading

Play