Η Ζωή Ράπτη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Μήνυμα στέλνει η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Αρχικά η κ Ράπτη είπε «Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους που φέτος συμπίπτει με την κορύφωση της πανδημίας του COVID-19, αναδεικνύει το ζήτημα της μεγαλύτερης απειλής των ατόμων με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες ή συμπεριφορές, εξαιτίας τόσο της γενικής κατάστασης της υγείας τους λόγω τυχόν υποκείμενων νοσημάτων, όσο και με τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν» .

propoli

Στη συνέχει πρόσθεσε ότι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ναρκωτικών έσπευσαν να προσαρμόσουν τα πρωτόκολλα θεραπείας και μείωσης της βλάβης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ειδικές περιστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της απαγόρευσης (lockdown), με σκοπό την φροντίδα και την προστασία των χρηστών, καθώς επίσης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

“Τα πρωτόκολλα περιελάμβαναν αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας σε όλες τις μονάδες/δομές, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μονάδες διαμονής. Η νέα ευελιξία που εμφανίζεται στα μοντέλα θεραπείας υποκατάστασης, καθώς και η δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών τηλε-ιατρικής αποτελούν παραδείγματα αλλαγών που είναι σκόπιμο να διατηρηθούν στη μετά-COVID-19 εποχή”σημείωσε η υφυπουργός.

Σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Yγείας στο τομέα της αντιμετώπισης της εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, η κ. Ράπτη επισημαίνει, μεταξύ άλλων την υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (2021-27), το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021-2025 του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζονται δράσεις για τον έλεγχο των εξαρτήσεων.

Τέλος την επανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, την εποπτεία και συντονισμό των επίσημων φορέων κατά των Εξαρτήσεων, την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.

Δείτε επίσης: Ανακοίνωση ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Loading