Κατακτώντας το μέλλον: Η ημερίδα του ΕΚΠΑ για την επιστήμη των υπολογιστών και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Κατακτώντας το μέλλον: Η ημερίδα του ΕΚΠΑ για την επιστήμη των υπολογιστών και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Με στόχο την κατανόηση των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την επιστημονική έρευνα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου 2026, η ημερίδα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Η εκδήλωση με τίτλο «Η Επιστήμη των Η/Υ στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για άμεσες αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Association for Computing Machinery (ACM), Γιάννης Ιωαννίδης. Μαζί με διακεκριμένους ερευνητές και εκπροσώπους της φοιτητικής κοινότητας, ανέλυσαν το παρόν και το μέλλον της υπολογιστικής.

Η καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ, άνοιξε την εκδήλωση, θέτοντας το ερώτημα: «Ποια κοινωνία θέλουμε να οικοδομήσουμε με τις νέες τεχνολογίες;» Υπογράμμισε την ανάγκη για προσαρμογή της κοινωνίας στις ταχύτατες αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία.

Ο καθηγητής Δημήτρης Γουνόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, εξήρε τη συνεισφορά του κ. Ιωαννίδη και της ACM, ενός οργανισμού με 100.000 μέλη που απονέμει το βραβείο Turing, το αντίστοιχο Νόμπελ της Πληροφορικής.

Κατά την κεντρική του ομιλία, ο Γιάννης Ιωαννίδης απομυθοποίησε πολλές υπερβολές γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, τονίζοντας τη σημασία των δεδομένων και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που συνοδεύουν την ανάπτυξή της.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση που ανέδειξε ζητήματα όπως η αδράνεια της κοινωνικής σκέψης και οι προκαταλήψεις στα μοντέλα ΤΝ, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισχυρή επεξηγησιμότητα στις εφαρμογές τους.

Loading

Play