Κικίλιας: Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών για τους υγειονομικούς – Πρόστιμα σε δομές (vid)

Έως τις 16 Αυγούστου το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου τους

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

propoli

Σύμφωνα με τον Υπουργό, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μεταξύ άλλων δημόσιων και ιδιωτικών στεγών διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Έως τις 16 Αυγούστου το προσωπικό θα έχει κάνει την πρώτη δόση. Οποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών.

Επίσης, τα πρόστιμα ορίζονται, για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Υποχρεωτικός επίσης ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1/09 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση.

Επίσης, ο κ. Κικίλιας τόνισε οτι θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε, οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Επίσης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα προσδιορίσει με αυστηρά κριτήρια τους λόγους υγείας για τους οποίους θα εξαιρείται κάποιος εργαζόμενος από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υγειονομικές επιτροπές που θα συσταθούν ανά υγειονομική περιφέρεια θα αξιολογούν τα αιτήματα απαλλαγής των εργαζομένων.

Ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι μέχρι χθες είχαν γίνει 9.330.000 εμβολιασμοί, πρόσθεσε ωστόσο ότι «χθες ξεπεράστηκαν οι 100 εισαγωγές covid στα νοσοκομεία. Άρα αυτή η προσπάθεια με βάση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού πρέπει να ενδυναμωθεί».

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Ο Ε-65 θα δημιουργήσει για τη Θεσσαλία 1000 θέσεις κατά την κατασκευή και 150 θέσεις κατά την λειτουργία του»

Loading