ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Εκατό παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία – “Φρένο” στη σκέψη για χαλάρωση μέτρων

Το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Omicron – Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας

«Έχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη».

propoli

Με αυτή τη φράση Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης έβαλαν προσωρινά «φρένο» στην συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων για τον κορoνοϊό.

Η κ. Παπευαγγέλου σημείωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλο του κ.Τσιόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500. Τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους σημείωσε.

«Η πανδημία δεν είναι ελεγχόμενη ακόμη. Οι δείκτες είναι ψηλά. To εμβόλιο της NOVAVAX έρχεται μέσα στο μήνα και τον Απρίλιο φθάνει στην χώρα μας το εμβόλιο της SANOFI,» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα εκφράζοντας την ελπίδα να αλλάξουν στάση για τους εμβολιασμούς οι πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν τα MRNA εμβόλια.

Η κ. Γκάγκα πρόσθεσε ότι στη μάχη κατά του κορονοϊού μπήκαν και τα αντιικά χάπια. «Ξεκίνησε η αποστολή τους σε σπίτια ασθενών. Έχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα», σημείωσε.

Ακόμη, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Omicron και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι δημοσιεύθηκε σήμερα και η νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην χώρα μας.

«Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε με έμφαση ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους.

Εκατό παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορoνοϊό

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης και τα τελευταία δεδομένα για τις νοσηλείες των παιδιών από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, τα παιδιά σήμερα που νοσηλεύονται είναι περίπου 100. Όσον αφορά την ηλικία τους η πλειοψηφία είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων». Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι στα παιδιά, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 17.662 κρούσματα, 106 θάνατοι, 568 διασωληνωμένοι

Loading