Κορονοϊός: Έξι κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον «Κράκεν» XBB.1.5 στην Ελλάδα

Έχουν αναφερθεί τρία κρούσματα μέχρι στιγμής.

Τα πρώτα κρούσματα XBB 1.5, γνωστά και ως «Kraken», έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.

propoli

Έχουν αναφερθεί έξι κρούσματα μέχρι στιγμής.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη νέα παραλλαγή Omicron XBB 1.5 “Kraken” του κοροναϊού SARS-CoV-2, η οποία έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ακόμη και σε όσους έχουν ήδη μολυνθεί και έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τρία κρούσματα αυτής της παραλλαγής εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα και άλλα τρία προστέθηκαν σήμερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το XBB 1.5 είναι «η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής» και είναι μια μεταλλαγμένη έκδοση του Omicron XBB που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Αύγουστο.

Αυτή η παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 26 χώρες.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο MEGA για τις ιώσεις που «θερίζουν» και τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα και για τα δεδομένα που δίνει η χώρα στην δημοσιότητα είπε:

«Το τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα είναι σχεδόν αδύνατο να το ξέρουμε, διότι η Κίνα δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία. Ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνει λόγω κορωνοϊού είναι τελείως αστείος. Μία εβδομάδα πριν έλεγαν ότι έχουν περίπου 5 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, τα οποία αν τα πολλαπλασιάσετε με το 7 που είναι οι ημέρες της εβδομάδας μας κάνουν 35 χιλιάδες κρούσματα την εβδομάδα, ενώ εμείς έχουμε περίπου 45 χιλιάδες, προφανώς δεν λένε την αλήθεια».

Το διεθνές «στοίχημα»

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Το στοίχημα διεθνώς -και για αυτό γίνεται αυτή επιτήρηση στα αεροδρόμια και ο δειγματοληπτικός έλεγχος- είναι να βρούμε έγκαιρα καινούργια πιθανά στελέχη που θα «γεννηθούν» στην Κίνα και λέω ότι θα «γεννηθούν» εκεί γιατί ο ιός φτιάχνει νέα στελέχη όταν πολλαπλασιάζεται, η Κίνα έχει το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη, εκεί δεν έχουν σοβαρή ανοσία γιατί είχαν συνέχεια lockdown και δεν έχουν εμβολιαστεί με πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, άρα εκεί θα υπάρξει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού και ο ιός θα βρει ευκαιρίες να αλλάξει».

Επιπλέον, ο καθηγητής εξήγησε σχετικά με την παραλλαγή του ιού που κυριαρχεί στην Αμερική: «Αυτή η παραλλαγή δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Σιγκαπούρη πριν αρκετούς μήνες, έκανε ένα μικρό «κύμα» εκεί, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μετά ηρέμησε. Μία υποπαραλλαγή του στελέχους που ήταν στην Σιγκαπούρη έχει εμφανιστεί τώρα κυρίως στην βορειοανατολική Αμερική».

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού, ο καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε: «Στη αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ότι είχαμε φοβηθεί. Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στο θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για αυτή την υποπαραλλαγή».

Συγκεκριμένα, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος: «Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορείς να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που ”ναι” καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα που ακόμα ο καιρός είναι ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ως και 20% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Kraken – Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

Loading