Κορονοϊός: Η κολχικίνη μειώνει τις πιθανότητες θνητότητας

Η κολχικίνη ως φάμρακο κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού μειώνει τις πιθανότητες θνητότητας, σύμφωνα με του Έλληνες επιστημόνες.

Η μελέτη της ομάδας GRECO- 19 έδειξε σημαντική μείωση της πιθανότητας διασωλήνωσης και κατ’ επέκταση θνητότητας σε ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19, έδειξε η χορήγηση κολχικίνης.

propoli

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται σε ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά το Jama (open access), είναι από τις ελάχιστες παγκοσμίως που έχουν δείξει έως σήμερα σημαντικό όφελος σε ασθενείς που χρειάσθηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο με κορωνοϊό, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της.

«Το ότι μείωσε τους δείκτες φλεγμονής ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγηση της -ως συμπληρωματικής φαρμακευτικής αγωγής- μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν από covid-19», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Μάλιστα επισημαίνει, από τους 105 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη οι 55 έλαβαν συμπληρωματικά Κολχικίνη.

Ενώ συμπληρώνει ο καθηγητής πως «Σε αυτή την ομάδα μόνο ένας χρειάσθηκε να διασωληνωθεί. Από την άλλη ομάδα, των 50 που δεν έλαβαν Κολχικίνη και ακολούθησαν την κλασική θεραπεία, επτά διασωληνώθηκαν», σημείωσε επίσης ότι «πάνω από 60% όσων διασωληνώνονται καταλήγουν».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ο καθηγητής-λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος «Η αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 γίνεται σήμερα με αντιικά, ανοσοτροποποιητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η Κολχικίνη ως αντιφλεγμονώδες, έχοντας δράσει αποτελεσματικά στην φλεγμονή που προκαλείται όχι μόνο στο μυοκάρδιο αλλά στο σύνολο του οργανισμού, δίνει περιθώρια στον ανθρώπινο οργανισμό να ανακάμψει από τη λοίμωξη covid-19».

Δείτε ακόμη:

Κορονοϊός: 8 νέα κρούσματα – Κανένας νεκρός

Loading