Τι εξετάζεται για τις επόμενες μέρες
Σήμερα στις 14:00 αναμένεται να συνεδριάσουν οι ειδικοί έτσι ώστε να εισηγηθούν αν θα παραταθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό, ή αν θα υπάρξει χαλάρωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να υπάρξει παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα.
Οι ειδικοί, θα δουν το πώς πάνε τα πράγματα, ενώ αυτό που τους ανησυχεί είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, όπως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 106 θανάτους, σε ακόμη έναν τραγικό απολογισμό όσον αφορά στα θύματα της πανδημίας.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε στην ΕΡΤ1 και είπε πως «πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση για την Επιτροπή το εάν θα παραταθούν ή όχι τα μέτρα. Θα δούμε τι θα αποφασίσουμε το μεσημέρι».
Πολλές είναι οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα πρέπει να παραταθούν υπό τον φόβο μιας νέας «έκρηξης» της παραλλαγής «Όμικρον» που θα επιβάρυνε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία όπως επισημαίνουν επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη.
Στο τραπέζι βέβαια, έχει πέσει η μερική χαλάρωση των μέτρων, η οποία αφορά τη μουσική στην εστίαση αλλά και τον αριθμό φιλάθλων στα γήπεδα. Αυτό που συζητήθηκε επίσης τις προηγούμενες μέρες, είναι να ανοίξουν και τα νυχτερινά κέντρα σε περίπτωση που επιστρέψει η μουσική, ωστόσο κάτι τέτοιο βρίσκει τελείως αντίθετους τους επιστήμονες με τη λογική ότι αν γίνει, τότε θα υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.
Τα υπόλοιπα μέτρα βέβαια, όπως το ωράριο λειτουργίας της εστίασης, η μάσκα σε όλους τους χώρους, η τηλεργασία κλπ θα συνεχίσουν να ισχύουν.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα είπε ότι «η Επιτροπή θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που έχουν οι αποφάσεις της. Θα ακούσουμε τους ειδικούς για το αν θα πάμε σε μια παράταση μιας εβδομάδας ή χαλάρωση. Θα πούμε και εμείς τη γνώμη μας».
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Κατέληξε 41χρονος στην Καλαμάτα
- Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές σε σπίτια στην Αττική
- Γάζα: Κρίση ανθρωπιστικών οργανώσεων στον απόηχο του αποκλεισμού βοήθειας
- Λευτέρης Βογιατζής: Επιθυμία για λιγότερη αγωνία
- Αποκατάσταση μηχανικής βλάβης σε φορτηγό πλοίο στο στενό Καφηρέα
- Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού με σύγχρονες εγκαταστάσεις πυροπροστασίας και αντικεραυνικής προστασίας