Κοζάνη: Χαμηλές προσδοκίες για την παραγωγή κρόκου – Έρχεται συμπλήρωμα διατροφής στα φαρμακεία

Κοζάνη: Χαμηλές προσδοκίες για την παραγωγή κρόκου – Έρχεται συμπλήρωμα διατροφής στα φαρμακεία

Αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αλλαγών του κλίματος και τις επιπτώσεις του στην καλλιέργεια του κρόκου βρίσκονται οι καλλιεργητές της Κοζάνης, που για άλλη μια χρονιά βλέπουν την παραγωγή τους να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Βασίλης Μητσόπουλος αναφέρει ότι η συγκομιδή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου και πως θα είναι ελάχιστα καλύτερη από τα προηγούμενα τρία χρόνια, αν και η ανθοφορία των λουλουδιών δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Το μέγεθος της παραγωγής του κρόκου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον έναν τόνο, με τον κ. Μητσόπουλο να εκφράζει την ανησυχία του καθώς διαπιστώνει ότι αρκετοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια του φυτού λόγω των κλιματολογικών αλλαγών και των νέων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού εξηγεί ότι οι μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών, όπως οι παρατεταμένες ξηρασίες του καλοκαιριού και οι ανομβρίες του φθινοπώρου «στρεσάρουν το φυτό», με αποτέλεσμα να αδυνατίζει ο βολβός. Πολλοί παραγωγοί βλέπουν νέα χωράφια τριών και τεσσάρων ετών να χάνουν τους μισούς βολβούς, γεγονός που τους απογοητεύει και τους οδηγεί σε αποσύρσεις από την καλλιέργεια.

Όταν ανθίσει ο κρόκος, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο τρεις ή τέσσερις ημέρες για να συλλέξουν τα λουλούδια του, αλλιώς οι στήμονες θα μαραθούν. Για να παραχθεί μόλις ένα γραμμάριο κρόκου, απαιτούνται περισσότερα από 150 λουλούδια, ενώ για ένα κιλό κρόκου χρειάζονται 150.000 λουλούδια.

Η διαδικασία συλλογής είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο, καθώς οι εργάτες πρέπει να σκύβουν στο έδαφος για πολλές ώρες. Το ημερομίσθιο είναι περίπου 60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του εργοσήμου.

Ο κ. Μητσόπουλος επισημαίνει ότι το εργατικό δυναμικό είναι περιορισμένο, κυρίως λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης και της απολιγνιτοποίησης, που έχει αναγκάσει πολλές οικογένειες, ιδίως αλλοδαπών, να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αν και ο Συνεταιρισμός εξασφαλίζει την αγορά όλης της παραγωγής και την άμεση πληρωμή, πολλοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του κρόκου.

Η καλλιέργεια του φυτού προσφέρει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τα μέλη του Συνεταιρισμού, που αριθμεί περίπου χίλια μέλη. Η τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός όταν παραδίδει τον κρόκο στον Συνεταιρισμό είναι περίπου 2.000 – 2.200 ευρώ ανά κιλό.

Ένα θετικό σημείο είναι ότι το σύνολο της παραγωγής πωλείται σε τυποποιημένη μορφή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτι που βελτίωσε το εισόδημα συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Οι αγορές των ΗΠΑ και της Ελβετίας απορροφούν σημαντική ποσότητα τυποποιημένου προϊόντος, ενώ τα ροφήματα του κρόκου κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ο κ. Μητσόπουλος δήλωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα διακινείται από τα φαρμακεία συμπλήρωμα διατροφής με κρόκο».

Ο κρόκος Κοζάνης είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο, γνωστός για το εξαιρετικό του χρώμα, το άρωμα και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Loading

Play