Μ. Καρυστιανού και Π. Ασλανίδης στην Politic: «Αναθάρρησαν οι ψυχές των παιδιών μας στο Ευρωκοινοβούλιο»

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Αναφορών έλαβε χώρα χθες το απόγευμα (18/3) η συζήτηση για τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, με τη Μαρία Καρυστιανού και τον Παύλο Ασλανίδη να δίνουν το «παρών» στις Βρυξέλλες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη χθεσινή ημέρα, με το ομόφωνο «ΝΑΙ» στο αίτημα των συγγενών για δικαίωση, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς θα δώσουν μεγάλο βάρος στη διαλεύκανση της υπόθεσης, για μια τραγωδία που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη. Είναι γεγονός ότι ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών είδε το σύνολο των ευρωβουλευτών να συμφωνούν με το να τεθεί το όλο ζήτημα στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής, ώστε να χυθεί άπλετο φως και να μην επιτραπεί καμία προσπάθεια συγκάλυψης. Στην ομιλία της η Μαρία Καρυστιανού ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προασπίσουν το κράτος δικαίου και να φροντίσουν για την προστασία της ζωής και των συγκοινωνιών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο, με τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών, τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πόλεις της Ελλάδας, το γράψιμο των ονομάτων μπροστά από τη Βουλή, αλλά και το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος μόλις λίγες μέρες μετά την τραγωδία. Παράλληλα, έξω από το Ευρωκοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν πολίτες που ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες από διάφορες χώρες, προκειμένου να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στη Μαρία Καρυστιανού, τον Παύλο Ασλανίδη, αλλά και όλους τους συγγενείς των θυμάτων.

«Χθες (18/3) στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός από εμάς. Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε χρόνο, αλλά όταν γίνονται βήματα προς τη θετική κατεύθυνση, έστω και με αργό ρυθμό, είναι πολύ σημαντικό. Στην Ελλάδα όλα έχουν παγώσει στο θέμα του σταθμάρχη. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και δεν θα σταματήσουμε να προωθούμε το θέμα. Θεωρούμε ότι ήταν σωστή η κίνησή μας να στραφούμε στην Ευρώπη και ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματά μας», τονίζει στην Politic η Μαρία Καρυστιανού.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της χθεσινής παρουσίας των συγγενών των θυμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να την καταχειροκροτούν, πιστοποιώντας ότι κατανοούν πλήρως την κρισιμότητα της υπόθεσης και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης. «Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή μόλις είδαμε ότι υπάρχει αυτή η ανταπόκριση. Οι Ευρωπαίοι θέλουν μας να βοηθήσουν για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να δικαιωθούν οι ψυχές των παιδιών μας που σκοτώθηκαν. Σκοπός μας είναι οι Έλληνες πολίτες να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, αλλά και να μην βιώσει κανένας άλλος τα όσα ζήσαμε εμείς. Ξέρουμε τους υπαίτιους του εγκλήματος, αλλά το σύστημα δεν επιτρέπει την τιμωρία τους. Ήθελα να αναδείξω το θέμα της συγκάλυψης και όλοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον», επισημαίνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών.

Επιπλέον, μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή εκτυλίχθηκε έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκεί όπου περίμεναν Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο Βέλγιο, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στους συγγενείς των θυμάτων. «Ήταν πολύ συγκινητική η συμπαράσταση του κόσμου. Όλοι μαζί θέλουμε να αλλάξουμε την παθογένεια που υπάρχει στην Ελλάδα ως προς τη Δικαιοσύνη και τη διάκριση των εξουσιών», προσθέτει η κα. Καρυστιανού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Ασλανίδης, που μαζί με τη Μαρία Καρυστιανού βρέθηκαν για δεύτερη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο μέσα σε διάστημα ενός μήνα. «Χθες έγινε το πιο καθοριστικό βήμα, μέχρι το επόμενο, αφού οι συνολικά επτά πτέρυγες των ευρωπαϊκών κομμάτων συμφώνησαν προκειμένου το θέμα των Τεμπών να μπει στις αντίστοιχες επιτροπές και μοναδική… παραφωνία τον κ. Κυμπουρόπουλο, ο οποίος εκπροσωπούσε τη ΝΔ», σημειώνει αρχικά στην Politic o κ. Ασλανίδης. Στο Ευρωκοινοβούλιο, πέραν των Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, παρόντες ήταν και όλοι οι Έλληνες, εκπροσωπώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Όλα τα κόμματα, όπως και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έκαναν λόγο για συγκάλυψη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει έγκλημα. Μας ανέφεραν πως βλέπουν πολύ καλά τι έχει γίνει. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν συγκλονισμένοι. Άπαντες χειροκρότησαν τη Μαρία Καρυστιανού όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της, ενώ μόλις προβλήθηκε το βίντεο της Politic όλοι λύγισαν. Ακόμα και η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Jana Toom», υπογραμμίζει ο κ. Ασλανίδης.

Η παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο πήγε εξαιρετικά και πλέον η όλη υπόθεση είναι υπό την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς είναι ανώτεροι των Ελλήνων και πλέον λύθηκαν τα χέρια της Λάουρα Κοβέσι (Ευρωπαία εισαγγελέας), παρότι κάποιοι έλεγαν ότι δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναθάρρησαν οι ψυχές των παιδιών μας χθες και εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι θα το πάμε μέχρι τέλους. Οι υπαίτιοι έπρεπε να πάνε μόνοι τους στον ανακριτή. Μας συμπαραστέκεται όλος αυτός ο κόσμος, όσο και αν διάφοροι υπουργοί απαξιώνουν τη στήριξη που έχουμε. Η στήριξη του κόσμου μας δίνει κουράγιο», καταλήγει ο Παύλος Ασλανίδης.

Άλλωστε, η Λάουρα Κοβέσι πριν από λίγες ημέρες με δηλώσεις της στο Star είχε τονίσει ότι συναντά εμπόδια στην προσπάθεια να βρει την αλήθεια, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί αν είχε υλοποιηθεί η Σύμβαση 717.

Τόσο η Μαρία Καρυστιανού, όσο και ο Παύλος Ασλανίδης, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην αναφορά τους για την τραγωδία των Τεμπών, με την υπόθεση να έχει ακόμα πολύ δρόμο, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων πλέον έχει στραφεί στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, ενώ ισχυρό «όπλο» προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι υπογραφές στο change.org που πλέον είναι πάνω από 1,3 εκατομμύρια, με τον στόχο για περαιτέρω αύξηση του εν λόγω αριθμού να συνεχίζεται καθημερινά.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Παραμένει ανοιχτή η αναφορά στο ευρωκοινοβούλιο με τις υπογραφές που παρέδωσε η Καρυστιανού

Loading