EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μαλκίδης: Οφείλουμε να ονομάζουμε τον ένοχο που είναι η Τουρκία

Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ο καθηγητής κοινωνικών επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης που έχει ασχοληθεί και σε ακαδημαϊκό επίπεδο με την Γενοκτονία αλλά και αγωνίζεται για την παγκόσμια αναγνώρισή της μιλάει στον Στέφανο Μίντζα και στο pellanews.gr για το έγκλημα, τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δικαίωση.

Ο καθηγητής σημείωσε πως αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία από πολλούς ανθρώπους για να αναδειχθούν ζητήματα τα οποία κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν και να διαγραφούν από την ιστορία και την συλλογική μνήμη.

propoli

Για την Γενοκτονία και τον αριθμό των θυμάτων

Στον Πόντο, στην Ιωνία, στη Θράκη, στην Καππαδοκία συνέβη ένα έγκλημα απέναντι στον Ελληνισμό που θα έπρεπε να απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη. Δυστυχώς δεν λαμβάνονται οι απαραίτητες πρωτοβουλίες αναγνώρισης του εγκλήματος.

Πάνω από 3 εκατ. Ελλήνων που ζούσαν στο Οθωμανικό κράτος μετά από 15 χρόνια βιασμών, εξανδραποδισμών, φόνων, λεηλασιών -αυτά που συνέβησαν στον Πόντο εναντίον των Ελλήνων ξεπέρασαν κάθε φαντασία- ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές εστίες, εξαφανίστηκε εξ ολοκλήρου. Πάνω από 1 εκ. ελλήνων εξολοθρεύτηκαν από το Τουρκικό κράτος, αυτό που υπήρχε για αιώνες έπαψε να υπάρχει το 1922 με τη συμβολική φωτιά του Κεμάλ στη Σμύρνη.

Θέλω να κατανοήσετε πως η Τουρκία είχε την Γενοκτονία ως πρόγραμμα ολοκληρωτικής εξαφάνισης των Ελλήνων, ήθελαν να μας κάνουν έναν λαό μουσείο. Η Τουρκία ακόμη και σήμερα μέσω του Ερντογάν θεωρεί πως η Γενοκτονία δεν υφίσταται.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης σημείωσε πως οι Τούρκοι θεωρούν φαντασιώσεις των Ελλήνων και   των Αρμενίων όσα έγιαναν στον  Πόντο. Δυστυχώς υπάρχει μια ομάδα εθνό -μηδενιστών στην Ελλάδα  που στηρίζει τις απόψεις του Ερντογάν. Πρέπει κάποια στιγμή να ασκηθεί ποινική δίωξη με βάση τον νόμο που υιοθέτησε η Ελλάδα για την άρνηση της γενοκτονίας εναντίον όσων αρνούνται την Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των άλλων λαών.

Οφείλουμε να αναλάβουμε το χρέος και το καθήκον, να αναδείξουμε σε όλη την ανθρωπότητα το έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε, γιατί ένα έγκλημα που δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται, όπως ο Χίτλερ επανέλαβε το έγκλημα με το ολοκαύτωμα.

Οι μέθοδοι των Τούρκων

Στη συνέχεια ο καθηγητής περιέγραψε τους τρόπους που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για να εξολοθρεύσουν τους Έλληνες. Δημεύσεις περιουσιών, φόνοι, πορείες θανάτου, τάγματα εργασίας, βιασμοί, κρεμάλες ήταν τα μέσα των Τούρκων.

Οι νεότουρκοι το 1908 οργάνωσαν ένα σχέδιο που αφορούσε την εξόντωση όλων των μη μουσουλμανικών πληθυσμών ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Όταν ξέσπασε ο Α παγκόσμιος πόλεμος, με πρόφαση ότι η Ελλάδα ήταν αντίπαλος στον πόλεμο συνεχίστηκε η εξόντωση των ελλήνων. Με την ανάληψη  της εξουσίας από τον Κεμάλ και την αποβίβαση του στην Σαμψούντα το 1919 αρχίζει η Τρίτη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας . Εξολοθρεύτηκαν πάνω από 1 εκ έλληνες και ελληνίδες. Οι μέθοδοι δεν χωράνε στον ανθρώπινο νου σημείωσε ο καθηγητής

Γυναικοκτονία  και παιδοκτονία

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης έκανε λόγο και για τις γυναίκες αλλά και τα παιδιά για τα οποία έχει κάνει και ο ίδιος ιδιαίτερες επιστημονικές μελέτες. Χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν και σφαγιάστηκαν.

Μέσα στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπήρχε μια γυναικοκτονία και παιδοκτονία. Οι Τούρκοι εξολοθρεύοντας την γυναίκα που είναι η πηγή της ζωής θέλησαν να εξολοθρεύσουν το ίδιο μας το έθνος. Ο βιασμός ήταν η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν. Παράλληλα είχαμε και την παιδοκτονία, τα παιδιά  που είναι η συνέχεια του έθνους, είτε τα δολοφονούσαν είτε τα εξισλάμιζαν.

Εξισλαμισμένοι Έλληνες του Πόντου

Ακόμη ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε μια ακόμη σημαντική παράμετρο, αυτή των εξισλαμισμένων ελλήνων που ζουν σήμερα στον Πόντο. Πολλοί και στην Τουρκία κατανοούν ότι στον Πόντο υφίσταται κάτι το διαφορετικό. Πολλά μέλη της Τουρκικής κυβέρνησης ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν κατάγονται από τέτοιες οικογένειες, υπάρχει σχετική έρευνα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Τουρκία ακόμη και σε αυτή την παραδοχή, το Τουρκικό κράτος αντιδρά και επιχειρεί να καλύψει κάθε τι το διαφορετικό.

Χιλιάδες άνθρωποι στον Πόντο, εξισλαμισμένοι μιλούνε σήμερα την ποντιακή διάλεκτο. Αναφορικά με τους κρυπτοχριστιανούς, δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία αλλά πρέπει να το έχουμε υπόψη μας.

Ο καθηγητής μίλησε και για τις ελληνικές διεκδικήσεις την περίοδο αυτή, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν συμπεριέλαβε τον Πόντο στα ελληνικά αιτήματα, σημειώνοντας πως «Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τι θα συνέβαινε αν ο Βενιζέλος διεκδικούσε τα ελληνικά αιτήματα του Πόντου».

Για το έγκλημα της Γενοκτονίας

Το έγκλημα της γενοκτονίας δεν έχει παραγραφεί, από μόνο του δεν χωρά παραγραφεί. Έχουμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δηλαδή την αναγνώριση. Δεν υπάρχει διμερής συνάντηση Ελλάδος – Τουρκίας που να υπάρχει αίτημα αναγνώρισης της γενοκτονίας των ελλήνων του Πόντου. Η Ελλάδα δεν έχει βάλει καμία φορά με επίσημο τρόπο το αίτημα αναγνώρισης σε διεθνή οργανισμό. Όλες οι αναγνωρίσεις που έχουμε πάρει δεν είχαν την συμπαράσταση του ελληνικού κράτους.

Έχουμε μια παραδοχή της Ελλάδας ότι δεν πρέπει να βάζουμε αυτά τα ζητήματα στην διμερή ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο αριθμός των θυμάτων της γενοκτονίας είναι πολύ συντηρητικός, αυτό που συνέβη δεν συνιστά απλά  ένα έγκλημα απέναντι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά απέναντι στην ανθρωπότητα

Ο Ερντογάν θεωρεί πως ο ποντιακός πολιτισμός είναι τουρκικός, ενδεικτικά το 2004 στην τελετή λήξης των ολυμπιακών αγώνων ο Ερντογάν δήλωσε ο Πυρίχιος χορός είναι τουρκικός.

Η υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας

Έχουμε την υποχρέωση αλλά και το καθήκον να βάζουμε αυτά τα ζητήματα στην Παιδεία. Το έγκλημα πρέπει να γίνει γνωστό στα ελληνόπουλα όπως γνωστό πρέπει να γίνει ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται. Στις ΗΠΑ έχουμε καταφέρει να εισάγουμε σε 9 πολιτείες την διδασκαλεία της Γενοκτονίας. Αυτό συνιστά έναν δρόμο για το πώς πρέπει να βαδίσουν οι λαοί που έχουν υποστεί Γενοκτονία.

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Τέλος για τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την Γενοκτονία σημείωσε ότι απουσιάζει ο θύτης, πρέπει να δείξουμε τον θύτη, τον ένοχο που είναι το Τουρκικό κράτος. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν αναφέρουν τον θύτη και είναι μεγάλο λάθος. Μάλιστα σημείωσε πως ορισμένοι αναφέρουν ημέρα εορτασμού κάτι που είναι υβριστικό προς τα θύματα της γενοκτονίας. Τιμούμε το 1 εκ και πλέον θύματα δεν εκφωνούμε πανηγυρικούς ούτε γιορτάζουμε.  Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συν θεώ για την αναγνώριση αυτού του εγκλήματος

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την συνέντευξη στο κανάλι του pellaenws στο youtube:

Πηγή: Pellanews.gr

Δείτε ακόμη:
Θεοδωρικάκος: 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων η μνήμη μένει ζωντανή

Loading