ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Μάντζος: Ζητάω ενημέρωση για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στην παρέμβασή του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2024 στην Ολομέλεια μίλησε ο Μάντζος που ζήτησε ενημέρωσε για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται από τις ιστορικές του παρακαταθήκες που επιτάσσουν μια πολιτική αρχών, χωρίς επιφυλάξεις, προς υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Με οδηγό τον πατριωτισμό όχι των εύκολων λόγων αλλά των υπεύθυνων πράξεων» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος.

propoli

Ο κ. Μάντζος, μετά την αρχική τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπτερίτη ανέφερε «αναμένουμε, ασφαλώς, την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής, για τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν και την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και σας ευχαριστούμε που την προκαλέσατε».

Σχολίασε πως «σαφώς και είναι αναγκαίο να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και διάλογος που θα πρέπει όμως να διακρίνονται από τις ειλικρινείς προθέσεις, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού».

Υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει έμπρακτα αποτελέσματα σε αυτό το επίπεδο, με το Συμβούλιο του Ελσίνκι το 1999 και τις διερευνητικές επαφές. Που καθόρισε την πολιτική της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τη μόνη διαφορά προς διευθέτηση. Που απέδειξε ότι ο διαρθρωμένος διάλογος αρχών μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος όμως του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει σχετικά με συμφωνία της διακήρυξης φιλίας των Αθηνών εάν αυτό που αναφέρει ότι «τα δύο μέρη οφείλουν να αφίστανται από δηλώσεις και αιτιάσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τη βελτίωση των μεταξύ μας σχέσεων» εάν αυτό «καταλαμβάνει και τις αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Καταλαμβάνει και τις ΝΟΤΑΜ που κατά καιρούς εκδίδονται αμφισβητώντας τα σύνορά μας. Εάν καταλαμβάνει την παράνομη δραστηριότητα των Τούρκων αλιέων στα Δωδεκάνησα, που πολλές φορές συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, παρενοχλούν και εξωθούν τους Έλληνες αλιείς από τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Και ασφαλώς, ρωτούμε εάν καταλαμβάνει η ρήτρα αυτή και το Κυπριακό ζήτημα

Ο κ. Μάντζος επίσης ζήτησε πληροφόρηση «για την πρόοδο της προσπάθειας επίλυσης, του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ; Εάν υπάρχει χώρος για διαμεσολάβηση της ΕΕ; Καθώς και εάν υπάρχει αντίδραση στην απόπειρα της Τουρκίας για διαμόρφωση τετελεσμένων, στα Βαρώσια, στην Πύλα και αλλού;».

Δείτε επίσης: Κικίλιας: Ενισχύεται με 990 νέα στελέχη το Πυροσβεστικό Σώμα

Loading