Νέες προοπτικές στη συνεργασία με τα ΗΑΕ: Χατζηδάκης για ενέργεια, εμπόριο και τεχνητή νοημοσύνη

Νέες προοπτικές στη συνεργασία με τα ΗΑΕ: Χατζηδάκης για ενέργεια, εμπόριο και τεχνητή νοημοσύνη

Νέες προοπτικές για τη συνεργασία με τα ΗΑΕ σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά και για περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο Investopia Mediterranean – Athens.

Ο Κωστής Χατζηδάκης στάθηκε στις πολύ σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει από πλευράς ΗΑΕ στη χώρα τα τελευταία χρόνια και έθεσε ως βασικούς άξονες για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας την ενέργεια, το εμπόριο και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικότερα:

– Ενέργεια: Η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές και από το 2024 είναι εξαγωγέας ενέργειας, ανέφερε. «Επενδύουμε επίσης στην αποθήκευση ενέργειας, στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέες διασυνδέσεις με χώρες όπως η Ιταλία, η Αλβανία, η Κύπρος και η Αίγυπτος. Παράλληλα, ενισχύουμε την υποδομή φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων μέσω του «Κάθετου Διαδρόμου», ο οποίος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Και καλωσορίζουμε τους διεθνείς εταίρους που μοιράζονται αυτόν τον στόχο», τόνισε.

– Εμπόριο – διασυνδεσιμότητα: «Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού μας έχουν δείξει πόσο ευάλωτο μπορεί να είναι το παγκόσμιο εμπόριο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Σε αυτό το σημείο η Ελλάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Διότι βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς. Και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα ακόμη πιο σημαντικό κέντρο εμπορίου, εφοδιαστικής και διεθνών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε λιμάνια, δίκτυα μεταφορών και σύγχρονες υποδομές. Αλλά και προσέλκυση επιχειρήσεων που επιθυμούν να επεκταθούν στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή».

– Τεχνητή νοημοσύνη: «Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει ήδη τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τον τρόπο με τον οποίο ανταγωνίζονται οι οικονομίες», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, αυτό είναι μια τεράστια ευκαιρία. Έχουμε προσελκύσει κορυφαίες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας. Αναπτύσσουμε προηγμένη ψηφιακή υποδομή. Και επενδύουμε στην έρευνα και στην υπολογιστική ισχύ. Και σε αυτόν τον τομέα διαβλέπουμε σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας με τα ΗΑΕ. Οι χώρες μας έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές και κέντρα δεδομένων.

Επιπλέον, διερευνούμε περαιτέρω συνεργασίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της κοινής έρευνας, των ακαδημαϊκών συνεργασιών και των πρακτικών εφαρμογών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Το ελληνικό ταλέντο και η εμπειρία, σε συνδυασμό με την επενδυτική ικανότητα και τις τεχνολογικές φιλοδοξίες των ΗΑΕ, μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή συμμαχία».

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταστήσει την Ελλάδα έναν ακόμη πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Με περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης με στόχο το 2027 η Ελλάδα να φθάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ στην έρευνα και την τεχνολογία και περαιτέρω στήριξη της κεφαλαιαγοράς.

«Οι αλλαγές», κατέληξε, «δημιουργούν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Καμία χώρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως αυτές τις ευκαιρίες ενεργώντας μόνη της. Γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τα Εμιράτα, που γνωρίζουμε ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα από το 20022 και μετά. Είμαστε δύο χώρες με διαφορετικά πλεονεκτήματα, αλλά με κοινή φιλοδοξία να κοιτάξουν πέρα από τα σύνορά τους και να επενδύσουν στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι στο άμεσο μέλλον η οικονομική μας συνεργασία θα ενισχυθεί περαιτέρω προς όφελος και των δύο χωρών».

Loading

Play