Μαρτυρίες από το Magic Seas: Η δραματική επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Μαρτυρίες από το Magic Seas: Η δραματική επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Τρεις μήνες μετά την επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλοίο Magic Seas, οι εμπλεκόμενοι επανέρχονται στο προσκήνιο μέσα από ένα 10λεπτο τηλεοπτικό ντοκουμέντο που δημοσιοποιήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Ρουμάνος καπετάνιος του πλοίου, Mihai-Codrut Staicu, και ο πλοιοκτήτης Μιχάλης Μποδούρογλου μιλούν αποκλειστικά στο φακό και περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που έζησαν, όταν η ήρεμη ρουτίνα του εμπορικού ναύλου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με άνευ προηγουμένου στρατιωτική επιχείρηση που κατέληξε στη βύθιση του πλοίου. Οι μαρτυρίες συνοδεύονται από ηχητικά και τηλεοπτικά ντοκουμέντα, καθώς και αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησαν οι Χούθι.

Ο καπετάνιος θυμάται τον ήχο του συναγερμού και την προσέγγιση του πυραύλου, λέγοντας: «Η δουλειά μας είναι η θάλασσα, αλλά εκείνη τη μέρα, η θάλασσα έγινε πεδίο μάχης».

Όλα ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου 2025, όταν ο καπετάνιος δέχθηκε μια κλήση να σταματήσει το πλοίο. Ανέβηκε στη γέφυρα, εξηγώντας ότι έχει νόμιμο φορτίο και πλέει σε διεθνή ύδατα, αλλά το μήνυμά του δεν εισακούστηκε. Σε λίγα λεπτά, η επίθεση ξεκίνησε. «Νιώσαμε έναν μεγάλο θόρυβο και τρέμουλο σαν μεγάλα όπλα, δεν ξέρω, RPG ή C-Draws…»

Η κατάσταση επιδεινώθηκε, με περισσότερες εκρήξεις και ζημιές, μέχρι που τελικά η κύρια μηχανή σταμάτησε. Ο καπετάνιος αποφάσισε να εγκαταλείψει το σκάφος, παραμένοντας ωστόσο ανήσυχος για το πλήρωμα. Ο Μιχάλης Μποδούρογλου εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια των ανθρώπων του, προσδιορίζοντας τη στιγμή της επίθεσης ως ένα πραγματικό σοκ. Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι το πλησιέστερο πολεμικό πλοίο δεν θα μπορούσε να φτάσει στο πλοίο πριν περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο».

Την Τετάρτη 8/10, ο πλοίαρχος του Magic Seas βραβεύτηκε για τη γενναιότητά του κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σώζοντας τις 22 ζωές του πληρώματος.

Loading

Play