Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 24 έως 48 ώρες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν έντονη ναυτία, αιφνίδιους και συχνούς εμετούς, υδαρή διάρροια, κοιλιακό πόνο και κράμπες.
Ο νοροϊός αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς και ιδιαίτερα μεταδοτικούς ιούς που ευθύνονται για την εμφάνιση οξείας γαστρεντερίτιδας. Συχνά αποκαλείται “γρίπη του στομάχου”, παρότι δεν έχει καμία σχέση με τον ιό της γρίπης. Η μετάδοσή του γίνεται με μεγάλη ευκολία μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού, με την επαφή σε επιφάνειες που φέρουν τον ιό ή ακόμη και απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο συγκεκριμένος ιός φαίνεται να είναι η αιτία της εκτεταμένης γαστρεντερίτιδας στην Τζια. Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τα 250 περιστατικά που έχουν αναφερθεί από τις 12 Αυγούστου δεν αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά. Ωστόσο, στο νησί βρίσκεται ήδη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσει επιδημιολογικό έλεγχο, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως έχει φτάσει τα 30.
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 24 έως 48 ώρες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν έντονη ναυτία, αιφνίδιους και συχνούς εμετούς, υδαρή διάρροια, κοιλιακό πόνο και κράμπες. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται χαμηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και έντονη κόπωση. Αν και η νόσος διαρκεί συνήθως μόνο 1 έως 3 ημέρες και υποχωρεί από μόνη της, μπορεί να είναι εξουθενωτική, ειδικά λόγω της απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών. Το κύριο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η αφυδάτωση, η οποία είναι πιο επικίνδυνη για βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Δεν γνωρίζω κιόλας αν το νερό της Τζιάς θεωρείται πόσιμο, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι όταν υπάρχει μια τέτοια έξαρση, ο κόσμος για λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να τον ενημερώσουν οι αρχές, να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό. Δεν μεταδίδεται εύκολα μια τροφική δηλητηρίαση σε τόσο μεγάλη κλίμακα, αλλά αυτός που προετοιμάζει την τροφή θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό μέσω του φαγητού. Αυτό θα ήταν κάτι αρκετά περιορισμένο και δεν θα αφορούσε ένα ολόκληρο νησί», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας από νοροϊό είναι υποστηρικτική, καθώς δεν υπάρχει ειδικό αντιικό φάρμακο. Όπως λένε οι ειδικοί, χρειάζεται επαρκής ενυδάτωση με υγρά και διαλύματα ηλεκτρολυτών, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, αλλά σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
Η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένης της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο νοροϊός. Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, η απολύμανση επιφανειών, η καλή υγιεινή τροφίμων (π.χ. καλό μαγείρεμα θαλασσινών, σωστή αποθήκευση) και η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα αποτελούν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Είναι επίσης σημαντικό τα άτομα που νοσούν να παραμένουν στο σπίτι τουλάχιστον δύο ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρά την ταλαιπωρία που προκαλεί, σπάνια οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές όταν υπάρχει σωστή φροντίδα και ενυδάτωση, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να περιοριστεί η μετάδοση και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.