Μικροβιολογικά κέντρα χορηγούν «μαϊμού» θετικά τεστ, νοσηλευτές «ρίχνουν» τη δόση στο πάτωμα

Εις βάθος έρευνα σε δομές υγείας μετά τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, για εικονικούς εμβολιασμούς αλλά και ψευδή θετικά τεστ

Η ταυτοποίηση 34 πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των αδυναμιών του εμβολιαστικού συστήματος, τις οποίες -όπως φαίνεται- εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι επιτήδειοι, με σκοπό είτε να προμηθευτούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού είτε θετικά ράπιντ τεστ.

propoli

Από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση στον Παλαμά Καρδίτσας προέκυψε ότι τα 34 πλαστά πιστοποιητικά εξέδωσε διοικητική υπάλληλος με πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης των εμβολιασμών, η οποία βρίσκεται ήδη σε διαθεσιμότητα.

Ανάμεσα σε εκείνους που είχαν προμηθευτεί τα πλαστά πιστοποιητικά από τον Παλαμά Καρδίτσας προέκυψε ότι ήταν και τέσσερις γυναίκες – υπάλληλοι του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε πως ιδιωτικά ιατρικά μικροβιολογικά κέντρα χορηγούν πλαστά θετικά διαγνωστικά τεστ, ώστε οι «ασθενείς» να δηλωθούν στην κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα ως νοσούντες και να αποσπάσουν πιστοποιητικό νόσησης, με το κόστος για τη συγκεκριμένη «υπηρεσία» να ανέρχεται από 10 έως 50 ευρώ.

Πάνω από 10 περιοχές της χώρας στο «μικροσκόπιο»  για ανάλογη δράση

Την ένταση των ερευνών γύρω από την υπόθεση -ακόμη και με αυτοψία εντός των εμβολιαστικών κέντρων- ζήτησε χθες από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας με εγκύκλιό του, στην οποία επισημαίνει πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί συστήνεται ακόμη και να μεταβαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως και να γνωρίζουν «εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Θ. Πλεύρης: Απόλυση και πρόστιμο 5.000 ευρώ για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών είναι αρκετά ασφαλές ως πολύ ασφαλές. Και η λειτουργία του δεν έθεσε σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σε οποιαδήποτε περιοχή μιλάμε, μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σύστημα δεν παραβιάζεται. Παραβιάζεται μόνο αν υπάρχει κάποιος επίορκος ο οποίος έχει τους κωδικούς και μπαίνει στο σύστημα. Και χάρη στις άμυνες του συστήματος μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις».

«Κάνουμε ελέγχους όπου αναφέρονται ύποπτα περιστατικά. Δημιουργούσαμε ένα πλαίσιο να μην είναι ελκυστικό» υπογράμμισε, λέγοντας ότι όταν κάποιος δρα όπως η υπάλληλος, στον Παλαμά της Καρδίτσας «μας μπαίνουν και υποψίες ότι υπάρχει και άλλο κίνητρο», εννοώντας τη χρηματική αμοιβή.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, αν κριθεί ότι κάνει αυτή την πράξη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει είναι απόλυση και ποινή 5.000 ευρώ. Και σε αυτόν που δίνει το πιστοποιητικό και σε αυτόν που το λαμβάνει».

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον κλάδο της εστίασης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, καθώς ο εμβολιαστικός ρυθμός εντάθηκε μόλις κατέστη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό, αλλά και σε όσους απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Όσον αφορά σε άλλες κατηγορίες, όπως την εστίαση, παραμένει στο τραπέζι το θέμα της υποχρεωτικότητας, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό ενόψει του φθινοπώρου αυτό το ζήτημα θα το λύσει η αγορά από μόνη της. Το πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο, γιατί δε θα θέλουν οι επιχειρηματίες να ρισκάρουν την τσέπη τους και οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους» ανέφερε ο κ. Πέτσας, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων στην Ελληνική Αστυνομία, συνθήκη η οποία υποσκάπτει, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, την αξιοπιστία των ελέγχων. «Θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που είναι σε πρώτη επαφή με τους πολίτες» περιέγραψε ο κ. Πέτσας.

Δείτε επίσης: Πάτρα – Ανατροπή δεδομένων: Γιατρός στο νοσοκομείο ο ασθενείς που μήνυσε γιατρούς γιατί τον διασωλήνωσαν

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading