Εντατικοποίηση των διεκδικήσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει. Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του όρου «ενοποίηση» αντί της «επιστροφής», παρουσιάζοντας την υπόθεση ως μοναδική περίπτωση αποκατάστασης ενός διαμελισμένου μνημείου.
Οι δηλώσεις έγιναν στη συζήτησή του με τον συγγραφέα Ντάνιελ Μέντελσον, στο συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα: από τον μύθο στη σύγχρονη πόλη», στο ΕΚΠΑ.
«Τα γλυπτά εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», ανέφερε αρχικά.
Η «ενοποίηση» και η πολιτική διάσταση του ζητήματος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε την επανένωση των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη διεθνή συζήτηση για τη δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα έχει ευρύτερη πολιτική σημασία.
«Σε μια εποχή που η δημοκρατία αμφισβητείται από τα δεξιά και από τα αριστερά, αυτή η ιστορία έχει μια ιδιαίτερη παγκόσμια πολιτική αντήχηση. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η ενοποίηση των γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι τόσο επίκαιρο θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια μοναδική περίπτωση», δήλωσε.
Εξηγώντας την επιλογή της διατύπωσής του, σημείωσε:
«Προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο “ενοποίηση” αντί για τον όρο “επιστροφή”, γιατί θα ήθελα να δω τα γλυπτά του Παρθενώνα ως μια πολύ μοναδική περίπτωση· ουσιαστικά είναι μέρος ενός μνημείου που διαμελίστηκε».
Η πρόταση συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη δυνατότητα μιας πολιτιστικής συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος, μέσω της οποίας το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να φιλοξενήσει προσωρινές εκθέσεις ελληνικών θησαυρών που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ εκτός Ελλάδας.
«Θα ήθελα να το παρουσιάσω αυτό ως μια πρόταση win-win. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο μια μοναδική πολιτιστική συνεργασία. Θα μπορούσαμε να του προσφέρουμε πρόσβαση σε προσωρινές εκθέσεις ελληνικών θησαυρών που δεν έχουν φύγει ποτέ από τη χώρα», ανέφερε.
Σύνδεση με τις σχέσεις Βρετανίας και Ευρώπης
Στη συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην προοπτική στενότερων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη, εντάσσοντας το θέμα των Γλυπτών σε αυτό το πλαίσιο.
«Για όσους από εμάς στεναχωρήθηκαν όταν έφυγε το Ηνωμένο Βασίλειο από την ευρωπαϊκή οικογένεια, ενδιαφερθήκαμε ιδιαίτερα για τα σχόλια που έγιναν από τον Βρετανό Πρωθυπουργό ότι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης. Ναι, τα γλυπτά του Παρθενώνα θα είναι επίσης μέρος αυτής της συζήτησης. Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα για την Ελλάδα, είναι ζήτημα για την Ευρώπη», δήλωσε.
Ενίσχυση των πιέσεων προς το μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση
Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει. Υπενθύμισε ότι το πρώτο αίτημα επιστροφής κατατέθηκε το 1836, σημειώνοντας πως, σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, η πρόοδος παραμένει περιορισμένη.
«Θα ενισχύσουμε ξεκάθαρα την ένταση των απαιτήσεών μας όχι μόνο απέναντι στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και στη βρετανική κυβέρνηση», υπογράμμισε.
Κατά τον ίδιο, χρειάζεται να προβλεφθεί εξαίρεση και να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την αποδέσμευση των Γλυπτών. Υποστήριξε ακόμη ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε ταχθεί σαφώς υπέρ της επιστροφής τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στη σημασία της στήριξης από τη βρετανική κοινή γνώμη, εκτιμώντας ότι έχει έρθει η στιγμή να αυξηθεί η πίεση υπέρ της επανένωσης.
«Πιστεύω ότι τώρα ήρθε η στιγμή να πάμε προς την κατεύθυνση (επιστροφή)», επανέλαβε.
![]()
