Μύκονος: Γλιτώνουν με 500 ευρώ από πρόστιμα 22 εκατ. με τη νέα ρύθμιση για τις αυθαιρεσίες

Σωτήρια φαίνεται ότι αποδεικνύεται για τους ιδιοκτήτες μεγαλοεπιχειρηματιών της Μυκόνου η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς με ρύθμιση που κατατέθηκε προ 15νθημέρου, τα πρόστιμα εκατομμυρίων για τις πρωτοφανείς εκτάσεις αυθαίρετες κατασκευές μπορούν να περιοριστούν σε μόλις 500 ευρώ αντί για δεκάδες εκατομμύρια, όπως γράφει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Καθημερινή.

«Απίστευτο και όμως πραγματικό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, καθώς «αν τα μπαρ Principote και Nammos κατεδαφίσουν έως τις αρχές Μαΐου το σύνολο των παράνομων κατασκευών τους, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο… μόλις 500 ευρώ. Η δυνατότητα αυτή δίνεται με νέα νομοθετική διάταξη, που θέσπισε προ δεκαπενθημέρου το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι δύο επιχειρήσεις ήδη κατέθεσαν στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου αίτημα να προβούν αυτοβούλως στην κατεδάφιση».

propoli

Προ μηνός και με το θέμα του ξυλοδαρμού αρχαιολόγου στην επικαιρότητα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέλαβε ρύθμιση στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο με νέο μηχανισμό ταχύτερης καταγραφή πολεοδομικών και άλλων παρανομιών. 

Με το νέο πλαίσιο, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποιούν αυτοψία, συντάσσουν πόρισμα και αυτό το κοινοποιούν στον αυθαιρετούντα για να ασκήσει αν θέλει προσφυγή εντός δέκα ημερών στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Όταν δημοσιεύτηκε ο νόμος, στις 13 Απριλίου, προστέθηκε άρθρο που ορίζει μεταξύ άλλων ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσα σε δέκα ημέρες (από τη θυροκόλληση της έκθεσης αυτοψίας) να ενημερώσει την τοπική υπηρεσία δόμησης ότι πρόκειται να προχωρήσει αυτοβούλως στην κατεδάφιση της αυθαιρεσίας και στην αποκατάσταση του σημείου. Εφόσον το πράξει εντός του διαστήματος αυτού, «η υπηρεσία δόμησης ορίζει (σ.σ. ιδιώτη) ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης και της αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων, 500, ευρώ», ενώ ταυτόχρονα διαγράφονται τα πρόστιμα και αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις. Το γεγονός ότι είναι ιδιώτης αυτός που θα διαπιστώσει αν έχει γίνει πραγματικά κατεδάφιση και αποκατάσταση της αυθαιρεσίας, μοιάζει κερασάκι στην τούρτα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με βάση δικές του πηγές «και οι δύο επιχειρήσεις κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες αίτηση συμμόρφωσης στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου (όπου υπάγεται η Μύκονος). Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπέβαλαν προσφυγή και ενώπιον του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, για να αμφισβητήσουν στοιχεία των αυτοψιών και των πορισμάτων».

Δείτε επίσης: Μύκονος: Συνελήφθησαν εργάτες γιατί έχτιζαν μέσα σε αρχαιολογικό χώρο

Loading