ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ κατέχουν το 70% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών για το 2022

Το ποσό του 1,2 τρισεκ. ευρώ ξόδεψαν για την άμυνά τους το 2022 τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2% σε σχέση με το 2021.

Όπως είναι λογικό, οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες, με το ποσοστό τους να αντιστοιχεί στο 70% των συνολικών δαπανών από τα 30 κράτη – μέλη. «Σ’ έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, οι σύμμαχοι ολοένα περισσότερο βλέπουν το 2% του ΑΕΠ που δαπανούν για την άμυνα ως βάση, όχι ως οροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τα στοιχεία του 2022.

propoli

Οι χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες για όγδοη συνεχή χρονιά, ωστόσο η αύξηση είναι πολύ μικρή, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για μεγαλύτερα ποσά, λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες δαπάνες -σε αναλογία με το ΑΕΠ της- από κάθε άλλη χώρα για το 2022, αφού ανήλθαν στο 3,54%.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: «Αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, οι προσλήψεις θα πρέπει να τρέχουν πιο γρήγορα»

Loading