(ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ/EUROKINISSI)

Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι οι 9 επιζήσαντες, πανηγυρισμοί από το συγκεντρωμένο πλήθος

Το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έκρινε το μεσημέρι της Τρίτης (21/05) ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα.

Oι εννιά Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά. Στο άκουσμα της απόφασης, το ακροατήριο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ισογείου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα, το ίδιο και οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας.

propoli

Όπως σημείωσε η έδρα, η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, ενώ η ποινική δίωξη των 9 κρίνεται ως απαράδεκτη.

Η απόφαση – που εκδόθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα των συνηγόρων των Αιγυπτίων – έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Δίκη στο δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, Τρίτη 21 Μαΐου 2024. (ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ/EUROKINISSI)

Παρέμεναν προφυλακισμένοι

Υπενθυμίζεται πως οι εννέα Αιγύπτιοι, ηλικίας μεταξύ 21 και 41 ετών, συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά το ναυάγιο και έκτοτε παρέμεναν προφυλακισμένοι, με τις κατηγορίες της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, της πρόκλησης ναυαγίου και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση του δικαστηρίου τους δικαιώνει, καθώς τους αναγνωρίζει ως «αποδιοπομπαίους τράγους», την ώρα που οι πραγματικοί υπαίτιοι του δυστυχήματος παραμένουν στο απυρόβλητο.

Για την υπόθεση κατέθεσαν δυο λιμενικοί ως μάρτυρες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση μεταξύ μπλοκ του ΚΚΕ και της ΕΛΑΣ έξω από τα δικαστήρια, με τραυματισμούς αλλά και τρεις προσαγωγές.

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα επεισόδια, «η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της Μεσσηνίας έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου διεξάγεται η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών του κράτους, της FRONTEX και της ίδιας της ΕΕ για το ναυάγιο και την επιχειρησιακή διαχείρισή του».

Loading