Νέο πρωτόκολλο για Αγουρέλαιο υψηλής ποιότητας στη Χαλκιδική: Συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία στην ελαιοκαλλιέργεια

Νέο πρωτόκολλο για Αγουρέλαιο υψηλής ποιότητας στη Χαλκιδική: Συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία στην ελαιοκαλλιέργεια

Πρωτόκολλο παραγωγής βέλτιστης ποιότητας αγουρέλαιου στον Νομό Χαλκιδικής με την ενσωμάτωση σύγχρονων μεθόδων σε παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές καλλιέργειας

Το αγουρέλαιο ή αλλιώς πρώιμο ελαιόλαδο παραλαμβάνεται από ελιές που συγκομίζονται σε αρχικό στάδιο ωρίμανσης, με πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλή συγκέντρωση φαινολικών ενώσεων, με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιοτητες. Η ποιότητά του επηρεάζεται έντονα από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις μετεωρολογικές μεταβολές. Στη Χαλκιδική οι ενδημικές ποικιλίες ελιάς είναι καλά προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα της περιοχής, αλλά η κλιματική αλλαγή επιβάλλει νέες τεχνολογικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκε πρωτόκολλο παραγωγής αγουρέλαιου προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της Χαλκιδικής, και κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μεταγγιτσίου και της Νέας Ποτίδαιας, το οποίο ενσωματώνει ευφυή συστήματα στην καλλιέργεια για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας και σταθερότητας του τελικού προϊόντος.

Πρωτόκολλο παραγωγής αγουρέλαιου

Το προτεινόμενο πρωτόκολλο εστιάζει στη διαχείριση των κρίσιμων παραμέτρων ανάπτυξης της ελιάς, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι φαινολικές ενώσεις και η ποιότητα του ελαιολάδου. Καθοριστικής σημασίας είναι η επιλογή των εδαφών και η εγκατάσταση των ελαιώνων. Οι ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής προτιμούν την συλλογή όψιμων καρπών, αφού οι ήπιες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές θερμοκρασίες ευνοούν τη συγκέντρωση πολυφαινολών. Ιδανικό περιβαλλοντικό εύρος για τους ελαιώνες πρώιμης συγκομιδής θεωρείται το υψόμετρο των 200–600 m, όπου οι θερμοκρασίες είναι μέτριες, η ηλιακή ακτινοβολία επαρκής και η κυκλοφορία του αέρα βελτιστοποιεί την ομοιομορφία της ωρίμανσης.

Η διαχείριση της άρδευσης, στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου προσαρμόζεται στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Όσον αφορά την υγρασία και το φως, η ελιά χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως (>6–8 ώρες/ημέρα) και σχετικά χαμηλή υγρασία καλοκαιριού για να αποφευχθούν ασθένειες, ενώ κατά τη διάρκεια των σταδίων ανθοφορίας, καρπόδεσης και καρπόπτωσης απαιτείται επαρκής άρδευση (συγκεντρωτικά ~500–800 mm/έτος). Οι ακριβείς ανάγκες νερού καθορίζονται από τον τύπο του εδάφους, το ανάγλυφο και τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής. Στην παρούσα μελέτη, με τη χρήση αισθητήρων που μετρούν την υγρασία εδάφους στις περιοχές του Μεταγγιτσίου και της Ν. Ποτίδαιας, οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να ενημερώνονται συνεχώς για τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας και να μπορούν να προσαρμόζουν τη συχνότητα και ποσότητα άρδευσης σε πραγματικό χρόνο, αποφεύγοντας ελλείψεις ή απώλειες νερού.

Η λίπανση σχεδιάζεται στοχευμένα έπειτα από προσδιορισμό των ελλείψεων θρεπτικών  στοιχείων στο κάθε αγροτεμάχιο. Δίνεται έμφαση στο ισοζύγιο αζώτου, καλίου και βορίου ώστε να υποστηριχθεί η πρώιμη ελαιοσύνθεση χωρίς υπερβολική βλάστηση. Στη Χαλκιδική η ποικιλία «Χονδρολιά», η κύρια ελαιοποιήσιμη ποικιλία, απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα καλιούχας λίπανσης για υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο και φαινόλες, ενώ η υπερβολική δόση αζώτου αποφεύγεται, καθώς μειώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων, λόγω μειωμένης καρποφορίας. καρποφορίας. Επιπλέον, η ενσωμάτωση οργανικής ύλης (κομπόστ, βιοδιεγέρτες) ενισχύει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών και την ανθεκτικότητα των ελαιόδεντρων. Με τη βοήθεια γεωχωρικής χαρτογράφησης και αισθητήρων εδάφους στις μελέτες στους ελαιώνες του Μεταγγιτσίου και της Ν. Ποτίδαιας επιτεύχθηκε στοχευμένη λίπανση, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη πόρων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τέλος, η συγκομιδή γίνεται πολύ νωρίς, συνήθως από τα τέλη Αυγούστου έως μέσα Οκτωβρίου,  ώστε να διατηρούνται οι υψηλές συγκεντρώσεις φαινολών. Η συγκομιδή πραγματοποιείται κατά τις ημέρες που υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες συγκομιδής, οι οποίες εντοπίζονται μέσω συστημάτων ευφυούς γεωργίας, όπως αισθητήρων εδάφους, μετεωρολογικών σταθμών και συστημάτων GIS, με σκοπό την μείωση των απωλειών και την εξασφάλιση ομοιομορφίας στην ποιότητα του παραγόμενου αγουρέλαιου.

Καινοτόμα ευφυή συστήματα παραγωγής

Η διαχείριση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής καθιστά αναγκαία την εφαρμογή τεχνολογιών παρακολούθησης και ευφυών γεωργικών πρακτικών.

Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση ενός δικτύου αισθητήρων σε ελαιώνες του Μεταγγιτσίου και της Ν.Ποτίδαιας, βασισμένου στην τεχνολογία LoRa (Long Range), που καλύπτει όλο τον Νομό Χαλκιδικής, επιτρέποντας τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων που σχετίζονται με την υγρασία και τη θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα και διευκολύνοντας τη λήψη έγκαιρων και τεκμηριωμένων αποφάσεων από τους ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής.

Το ολοκληρωμένο δίκτυο προσφέρει στους παραγωγούς τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης των αγροτεμαχίων τους, επιτρέποντας την μείωση των εισροών, την ενίσχυση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών και την εξασφάλιση βέλτιστης ποιότητας προϊόντων. 

Συμπεράσματα

Το προτεινόμενο πρωτόκολλο παραγωγής αγουρέλαιου για τη Χαλκιδική συνδυάζει βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές με καινοτόμα ευφυή συστήματα, επιτυγχάνοντας υψηλή ποιότητα αγουρέλαιου και βελτιωμένη προσαρμοστικότητα των ελαιόδεντρων στις νέες κλιματικές συνθήκες. Η ολιστική αυτή προσέγγιση, με την ενσωμάτωση σύγχρονων μεθόδων με παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτικές αποτελεί πρότυπο βιώσιμης γεωργίας για την προσαρμογή στις υπάρχουσες και επερχόμενες κλιματικές προκλήσεις.


Loading

Play