Οι Έλληνες «preppers» που ετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου – Οι μάσκες και τα πυρηνικά καταφύγια – «Έχουμε δοκιμάσει όλες τις σκυλοτροφές»

Οι «preppers» προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Φυσικές καταστροφές, παγκοσμίους πολέμους και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Μιλώντας στην κάμερα του Alpha και στην εκπομπή «Αυτοψία» αναφέρθηκαν στο γιατί έγιναν «preppers» αλλά και στο πώς ζουν.

Η εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha βρέθηκε στην κοινότητα των Ελλήνων «preppers» δηλαδή όσων ετοιμάζονται για όλες τις φυσικές καταστροφές, αλλά και για έναν παγκόσμιο πόλεμο.

propoli

Οι ίδιοι κάνουν καταφύγια τα σπίτια τους έτσι ώστε να αντέξουν μέχρι και πυρηνικό πόλεμο, και είναι έτοιμοι να επιβιώσουν στο βουνό για μήνες. Έχουν αποθηκεύσει όπλα, φάρμακα, νερά και τρόφιμα για να μπορέσουν να αντέξουν.

Οι περισσότεροι μπορεί να δέχονται ότι τα ενδεχόμενα για τα οποία προετοιμάζονται είναι λίγο ακραία, αλλά αρνούνται όσους τους κατηγορούν περί συνωμοσιολογίας.

H εκπομπή συνομίλησε με τους Έλληνες «preppers», οι οποίοι εξήγησαν τη φιλοσοφία τους, έδειξαν τα καταφύγια και τα εργαλεία επιβίωσής τους και κυρίως ανέλυσαν το πώς προετοιμάζονται για μία καταστροφή.

Ένας εκ των «preppers» που μίλησαν στην εκπομπή εξήγησε την προέλευση του όρου. «Είναι μία ξενόφερτη λέξη που προέρχεται από τους Αμερικανούς που ξεκίνησαν αυτό τον όρο από το prepare (προετοιμάζομαι), οπότε κατέληξαν στη λέξη preppers και όλο αυτό το κομμάτι λέγεται prepping. Είναι ουσιαστικά οι προληπτικοί άνθρωποι, με τη φιλοσοφία της πρόληψης στο κομμάτι της προετοιμασίας για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στη ζωή του έκτακτο, είτε στο σπίτι του, είτε στο αυτοκίνητό του, είτε στο σημείο που μένει, είτε στη δουλειά του, είτε στο βουνό, οπουδήποτε», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται έχει πολύ ανεπτυγμένο το ένστικτο της επιβίωσης. Πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Όλοι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Όλοι λένε ότι σε εμένα δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ τίποτα. Κάποια στιγμή λοιπόν συμβαίνει. Προετοιμάζομαι κάθε μέρα και ψυχολογικά και σωματικά. Το σπουδαιότερο είναι να μην πιστεύεις πως το άσχημο δεν θα μου συμβεί. Αυτός είναι ένας τρόπος οι άνθρωποι να αποφεύγουν το πρόβλημα», εξήγησε ένας πρώην στρατιωτικός που έχει γίνει πλέον «prepper».

Ένας άλλος εξήγησε τον όρο με το τι δεν είναι «prepper». «Prepper δεν είναι οποιαδήποτε συνωμοσιολογία, συνωμοσία καταστροφής, καταστροφολογία για τίποτα συνωμοσίες ψεκασμένες και οποιαδήποτε παραφιλολογία που έχει εντάξει στο σκεπτικό του ότι μπορεί να αποτελεί τους preppers. Prepper είναι οποιοσδήποτε άνθρωπος προετοιμάζεται να ζήσει μία κατάσταση η οποία ξεφεύγει από την κανονική. Prepper είναι ο στρατός, προετοιμάζεται συνέχεια, είναι ο αθλητής, προετοιμάζεται συνέχεια με την ευρεία έννοια του όρου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Καλογεράκης, ο οποίος μένει έξω από το Ηράκλειο, έχει δημιουργήσει στο υπόγειο ένα αυτοσχέδιο πυρηνικό καταφύγιο με τρόφιμα, νερό και προμήθειες έτσι ώστε να επιβιώσει μέχρι και δύο χρόνια.

Μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής είπε:

«Είμαι έτοιμος για μία καταστροφή, εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από 30. Αυτό το σπίτι είναι 30 χρόνια αυτόνομο ενεργειακά, το οποίο είναι βασικός παράγοντας για να αντιμετωπίσεις μία καταστροφή. Ο κόσμος το ξέρει ότι είμαι έτοιμος, γιατί το δημοσιεύω κατά καιρούς. Απλά το θεωρεί ακραίο, ίσως και στα όρια του ψεκασμένου. Είναι καλό να προετοιμάζεσαι για κάτι κι ας μην συμβεί κάτι κακό», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι όλο το σπίτι είναι θωρακισμένο με σίδερο για να το μετατρέψει σε κλωβό Φαραντέι. «Έτσι αποτρέπουμε οποιουδήποτε είδους ακτινοβολία να περάσει μέσα», περιέγραψε, τονίζοντας ότι επειδή το σπίτι είναι φτιαγμένο με τσιμέντο στρατιωτικών προδιαγραφών μπορεί να αντέξει ακόμα και σε άμεσο χτύπημα κάποιου πυραύλου.

«Ακούγεται λίγο ακραίο αλλά αν τα κάνεις όλα με τα χεράκια σου δεν κοστίζουν. Τα παράθυρα είναι όλα θωρακισμένα, αλλιώς δεν επιτυγχάνεις το φαινόμενο του κλωβού Φαραντέι», είπε ακόμα.

Άλλος «prepper» έδειξε ποιο είναι το «απόλυτο όπλο του prepper», δηλαδή μια βαλίτσα Εxcalibur Αssassin. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το «απόλυτο» επειδή είναι «εύκολο στη χρήση και μπορεί να δουλέψει εύκολα προς την επιβίωσή του». Ακόμα είναι «εύκολο στην επισκευή, δύσκολο να χαλάσει και αξιόπιστο».

Ένας πρώην στρατιωτικός ο οποίος έχει το δικό του καταφύγιο στο σπίτι του με τρόφιμα, εφόδια, όπλα και φάρμακα για τον ίδιο και την οικογένειά του, είπε τι πρέπει να κάνει κάποιος για να επιβιώσει ενώ μίλησε και για το γιατί έγινε ο ίδιος «prepper».

«Οι πολιτισμοί φτάνουν σε ένα πικ και μετά πέφτουν. Οτιδήποτε από έναν πόλεμο μέχρι μία φυσική καταστροφή», είπε αρχικά, εξηγώντας ότι σίγουρα χρειάζεται και τύχη για να επιβιώσεις «αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσω περισσότερο από τους υπόλοιπους».

Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται «γνώση, ψυχολογική και σωματική προετοιμασία». «Έχω τρόφιμα για έξι μήνες. Ρύζι και μακαρόνι αν πιάσουν σκουλήκια, στην ανάγκη τρώγονται. Εδώ έχουμε δοκιμάσει όλες τις σκυλοτροφές για να δούμε ποια είναι η καλύτερη να φάμε. Μπορώ με το ζευγάρι μου στο βουνό να ζήσουμε άνετα για όσο καιρό χρειαστεί στη φύση», προσέθεσε.

Όσο για το τι χρειάζεται κάποιος: «Δύο-τρία πράγματα είναι στάνταρ, ένα πολύ καλό sleeping bag, ένα πολύ καλό σακίδιο, καλά παπούτσια και κάλτσες και αδιάβροχο».

Loading