Οι μελισσοκόμοι Χαλκιδικής ζητούν να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις και να μειωθεί το κόστος παραγωγής

Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις μελιού στην Ελλάδα για να μην απειλείται η δημόσια υγεία, αλλά και για να είναι βιώσιμο το επάγγελμα ζητούν οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής.

Οι μελισσοκόμοι συμμετέχουν με τη συνδρομή 20 φορτηγών, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή είπε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής Αριστοτέλης Κασσανδρινός μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

propoli

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα δεκάδες επαγγελματίες λόγω του κόστους παραγωγής αλλά και της κλιματικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χαλκιδικιώτες του πρωτογενούς τομέα έχουν στήσει εδώ και έντεκα ημέρες αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μουδανίων και πραγματοποιούν σήμερα πολύωρο αποκλεισμό στα δύο ρεύματα επί της εθνικής οδού με τη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις οκτώ το βράδυ, όπως υποστηρίζουν.

«Ενώ η μέση ετήσια παραγωγή μελιού στο νομό Χαλκιδικής ανέρχεται σε 300 τόνους, πέρυσι αυτή διαμορφώθηκε σε μόλις 20 τόνους», επισημαίνει ο κ. Κασσανδρινός και προσθέτει ότι «η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής την τελευταία διετία και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής/κρίσης, έχουν οδηγήσει στην έξοδο από το επάγγελμα δεκάδες νέους».

Όπως ανέφερε, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι της περιοχής κάνουν νομαδική μελισσοκομία, «ενώ πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν τα μελίσσια τους από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και όχι μόνο, αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους, τελευταία δεν μπορούν να το πράξουν λόγω κατακόρυφης ανόδου στα καύσιμα».

Σχετικά με το θέμα των ελληνοποιήσεων είπε ότι «έχουν πλέον ξεφύγει, γιατί κανένας δεν πραγματοποιεί ελέγχους» και προσθέτει «πρόκειται για εισαγόμενο μέλι από …κανείς δεν ξέρει που, μέσα στο οποίο τοποθετούν μικρές ποσότητες ελληνικές μελιού, το αναμιγνύουν με καραμελόχρωμα και το πουλούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και οδηγώντας τους Έλληνες του κλάδου στον αφανισμό».

Δείτε επίσης: Πρόγραμμα ελέγχου αυθεντικότητας του μελιού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Loading