Ολοκληρώνονται τα μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου μέσα στις επόμενες μέρες ανακοίνωσε σε συνέδριο στη Ρόδο ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης

«Σήμερα στη χώρα μας, στον χώρο του έντυπου τύπου που είναι και το σημείο ενδιαφέροντος και του ηλεκτρονικού τύπου, ο χώρος έχει χαρτογραφηθεί, υπάρχουν μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο διαφάνειας στην ιδιοκτησία, ο αναγνώστης διαβάζει εφημερίδα και ξέρει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιος είναι ο διευθυντής σύνταξης, ποιο είναι το μετοχικό κεφάλαιο, ποιοι είναι οι μέτοχοι, δεν παίρνει μια εφημερίδα που είναι αγνώστου ιδιοκτησίας» τονισε κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια» που διοργανώνουν στη Ρόδο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου και Νήσων, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Τμήμα Δημοσιογραφίας – ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης.

propoli

Και το ίδιο συμβαίνει και στις ιστοσελίδες τόνισε ο κ. Γαλαμάτης επισημαίνοντας ότι σε λίγες μέρες από σήμερα ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος της συγκρότησης των μητρώων, των δύο ψηφιακών βάσεων που έχουν χαρτογραφήσει πλήρως το τοπίο και στον περιφερειακό τύπο και στις ιστοσελίδες. «Η σύνδεση πια των κρατικών ενισχύσεων με τα μητρώα έντυπου και λειτουργικού τύπου μπαίνουν σε νέους κανόνες -και ξέρετε όπου δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν εκτροχιασμοί, το τοπίο είναι αρρύθμιστο- και δημιουργούνται μικρές προϋποθέσεις δικαιοσύνης και ισονομίας» επεσήμανε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.

Ο κ. Γαλαμάτης συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου τονίζοντας ότι έκαναν πολύ καλά να βάλουν “στο πλαίσιο μίας ακαδημαϊκής διαδικασίας, μίας συνάντησης πολύ καλών ομιλητών το θέμα του πώς η αυτοδιοίκηση μαζί με τη δημοσιογραφία θα προβληματιστούν και θα παρουσιάσουν προτάσεις για την πιο σύγχρονη -θα έλεγα- πρόκληση της εποχής μας, την προστασία του περιβάλλοντος και για τον ρόλο που η δημοσιογραφία διαδραματίζει στην τοπική ανάπτυξη. Δηλαδή πώς η δημοσιογραφία έρχεται και τοποθετείται στα μεγάλα καλά καλά και τα μεγάλα κακά των τόπων μας, στις μεγάλες χαρές και στις μεγάλες λύπες.

Η περσινή δραματική χρονιά που και η Ρόδος μαζί με άλλες 2-3 περιοχές έζησε – αναφέρομαι στην καταστροφική πυρκαγιά- νομίζω ότι είναι το καλύτερο υπόδειγμα που τεκμηριώνει το ορθό της επιλογής του συγκεκριμένου θέματος” τόνισε ο κ. Γαλαμάτης επισημαίνοντας ότι «η διαχείριση του φαινομένου εκείνες τις μέρες και για την ενημέρωση του κοινού εντός και εκτός Ελλάδος, και για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών, και για την ενημέρωση ανθρώπων που είχαν δικούς τους ανθρώπους εδώ, ο ρόλος των δημοσιογράφων ήταν καταλυτικός, πολύ δε περισσότερο των τοπικών δημοσιογράφων, των εκπροσώπων των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης που ξέρουν την περιοχή σε κάθε της γωνιά, αλλά ήταν πολύ πιο σημαντικός και ο ρόλος διαχρονικά των τοπικών μέσων ενημέρωσης και για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την ανάταξη της περιοχής μετά από μια μεγάλη καταστροφή.»

Όλα αυτά τα θέματα λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντικά, δεν είναι θεωρητικά, είναι θέματα που έρχονται με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα από το μέλλον και θα τα συναντάμε πάρα πολύ συχνά στο να τα αντιμετωπίσουμε και να τα διαχειριστούμε είπε επίσης κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Γαλαμάτης

«Ο Τύπος είναι ένα μεγάλο θέμα στη χώρα μας, σε ολόκληρο τον πλανήτη, στη χώρα μας δημιουργεί πολλές φορτίσεις τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε αποφασίσει πώς τον θέλουμε τον Τύπο,ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι η σχέση του, και πόσο ανεξάρτητα μπορεί να λειτουργεί, πού ξεκινάει και πού τελειώνει ο ρυθμιστικός ρόλος της πολιτείας, ποιος είναι ο ρόλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, πώς οι δημοσιογράφοι κινούνται σε όλο αυτό το πλαίσιο, πόσο καλά αμείβονται, πόσο ασφαλές είναι το επάγγελμά τους, πόσο ασφαλές είναι για παράδειγμα, για ένα συνεργείο δημοσιογράφων να καλύψει μια φυσική καταστροφή μεγέθους σαν αυτή της Ρόδου, πόσο διάφανο είναι το πεδίο, τι διαφάνεια υπάρχει στην ιδιοκτησία, τι διαφάνεια υπάρχει στις κρατικές ενισχύσεις, πόσο χαρτογραφημένος είναι ο χώρος» είπε επίσης κατά τον χαιρετισμό του.

«Έχουμε ασχοληθεί σοβαρά, εξαντλώντας ή μάλλον αξιοποιώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το ρυθμιστικό μας ρόλο» τόνισε ο κ. Γαλαματης ο οποίος αναφερόμενος στις κρατικές διαφημίσεις και ενισχύσεις είπε:

«Οι κρατικές διαφημίσεις και οι κρατικές ενισχύσεις δίνονται πλέον μέσα από ένα πλαίσιο που περνάει από τη συνεργασία με έντυπα και ιστοσελίδες που υπάρχουν μόνο μέσα στο μητρώο, ενισχύεται το δημοσιογραφικό επάγγελμα γιατί υπάρχουν προϋποθέσεις αριθμού δημοσιογράφων και εργαζομένωνπια για να ενταχθεί μια εφημερίδα/ιστοσελίδα στο μητρώο, ξέρουμε πόσοι δημοσιογράφοι εργάζονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στη χώρα μας. Πήραμε μέτρα που χτίζουν ένα πλαίσιο, ένα δίχτυ προστασίας γύρω από την ασφάλεια των δημοσιογράφων είτε καλύπτουν φυσικές καταστροφές, είτε καλύπτουν αθλητικούς αγώνες, είτε καλύπτουν διαδηλώσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου ο δημοσιογράφος αισθανόμενος ασφάλεια θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του, θα κάνει διάχυση της είδησης έγκυρα και έγκαιρα χωρίς να αισθάνεται ότι απειλείται η ζωή του ή η δουλειά του και αυτό το κάναμε μαζί, ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώσεις δημοσιογράφων, δημόσια μέσα ενημέρωσης, το ΑΠΕ και η ΕΡΤ, η Γ.Γ. και άλλα έξι υπουργεία με ένα taskforce που έχουμε δημιουργήσει, μία ομάδα διοίκησης έργου εδώ και δύο χρόνια που έχει αποτελέσει υπόδειγμα, ένα πολύ καλό παράδειγμα για την Ευρώπη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει οδηγήσει σε πολλά αποτελέσματα νομοθετικού και μη νομοθετικού χαρακτήρα που τα βιώνει ο δημοσιογραφικός κόσμος, και τα οποία ενισχύει με τις προτάσεις του και τις δικές του παρεμβάσεις.»

Αναφερόμενος στην παραπληροφόρηση ο κ. Γαλαματης τόνισε τα εξής: «’Αλλη μια μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η επέλαση της παραπληροφόρησης σε όλα τα επίπεδα Στην πολιτική, στα εθνικά ζητήματα, σε ζητήματα εθνικής άμυνας, στις θρησκείες, στην επιστήμη, άρα μια μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να θωρακίσουμε το χώρο διασφαλίζοντας τη διασπορά της σωστής της αληθινής είδησης προστατεύοντας το κοινό από αυτή την τεράστια απειλή που έχει να φέρει πάρα πολλά δεινά αν δεν την αντιμετωπίσουμε.

Η δε επέλαση του ψηφιακού κόσμου, η ψηφιοποίηση παντού, η τεχνητή νοημοσύνη είναι βοηθός δυνητικά και σύμμαχος της παραπληροφόρησης και πρέπει να δουλέψουμε εγκαθιστώντας δύο μεγάλους πυλώνες ως απάντηση, δύο ηθικούς πυλώνες με δεοντολογία και επαγγελματισμό.»

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading