Πάνω απο 40 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα αρδευτικών έργων στη Φλώρινα

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά στην προώθηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 41,5 εκατομμύρια ευρώ – Στόχος είναι να δώσουν λύση στο τεράστιο αρδευτικό πρόβλημα της Φλώρινας.

Ξεκινάει το πρόγραμμα “Κατασκευή αρδευτικών δικτύων Τριανταφυλλιάς” της πράξης «Αρδευτικά δίκτυα Τριανταφυλλιάς Α΄ Φάση»,  με το οποίο αρδεύεται γεωργική έκταση 18 χιλιάδων στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα του έργου «Αρδευτικά δίκτυα Πεδιάδας Φλώρινας» συνολικής εκτάσεως 54 χιλιάδων στρεμμάτων.

propoli

Στην παρούσα εργολαβία (Α’ φάση) προβλέπεται να κατασκευασθούν:

  • τα έργα προσαγωγής του νερού που αποτελούνται από αγωγό σύνδεσης με το έργο υδροληψίας του φράγματος Τριανταφυλλιάς και αγωγούς μεταφοράς συνολικού μήκους 2.050μ. στους οποίους παρεμβάλλονται δύο πιεζοθραυστικά φρέατα.
  •  τα απαραίτητα δίκτυα (αρδευτικά Ζώνης και αποχετευτικά-αποστραγγιστικά) για την εξυπηρέτηση 18.000 στρ. περίπου μικτής έκτασης των Αγροκτημάτων εντός της αρδευτικής περιμέτρου, στα οποία υπάρχει εγκεκριμένος εκούσιος αναδασμός. Αυτά είναι της Υδρούσας, του Τροπαιούχου, του Μεσονησίου, του Τριποτάμου, της Παλαίστρας και τμήματος 1000 στρ. περίπου των Λεπτοκαρυών.
  • Η διασύνδεση του κεντρικού δικτύου με τον υφιστάμενο αγωγό μεταφοράς από το φράγμα Κολχικής, ώστε να τροφοδοτούνται τα υφιστάμενα αρδευτικά  δίκτυα.
  •  Η διάνοιξη νέων, ή βελτίωση υπαρχόντων έργων αγροτικής οδοποιίας στις προβλεπόμενες κοινόχρηστες ζώνες των αναδασμών, παράλληλα στους κατασκευαζόμενους αγωγούς μεταφοράς και θα κατασκευαστούν τμήματα των ασφαλτόδρομων προσπέλασης στις τρεις νέες γέφυρες, οι οποίες επίσης περιλαμβάνονται στο παρόν έργο.

Στο πλαίσιο εκτέλεσης της προτεινόμενης πράξης, περιλαμβάνεται η εγκατάσταση μετρητών παροχής σε κατάλληλα σημεία και υδρομετρητών στα υδροστόμια σε συνδυασμό με σύστημα καρτών χρέωσης και Κέντρου Ελέγχου αυτών, καθώς και το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Η ανακοίνωση για την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου, θα γίνει εντός του  Ιουλίου 2021.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που υλοποιείται από την γενική γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, με τη σύσταση της νέας γενικής γραμματείας και τις νέες οδηγίες που δόθηκαν από τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό και τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου.

Δείτε επίσης: Καλαφάτης: «Η Δυτική Μακεδονία είναι προορισμένη ν΄αλλάξει πρόσωπο» – Ποια έργα ανακοίνωσε

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading