Πρόταση “βόμβα” από Κομισιόν: Απαραίτητη η τρίτη δόση για τα ταξίδια εντός ΕΕ

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την εισαγωγή της τρίτης δόσης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία, το πιστοποιητικό Covid για ταξίδια εντός της ΕΕ έχει διάρκεια ενός έτους. Όμως, με τη νέα πρόταση της Κομισιόν, όπως αποκαλύπτει το Mega, η χρήση του πιστοποιητικού θα επεκταθεί πέραν του καλοκαιριού του 2022.

propoli

Αυτό μεταφράζεται στο ότι για να ταξιδέψει κάποιος στην Ευρώπη και να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος και συνεπώς να έχει το πιστοποιητικό, θα πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση.

Όπως είχε απαντήσει, αρχές Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαν,  στο ερώτημα αν στην ΕΕ βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο ανανέωσης του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση, ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κατά της covid19 και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, παρά μόνο για τα τεστ και για την ανάρρωση από τον κορονοϊό.

«Υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή επικαιροποίηση της σύστασης για την ελευθερία των μετακινήσεων και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού ή τί θα γίνει με την τρίτη δόση. Ωστόσο είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Ο στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και σαφείς κανόνες για τους πολίτες», είχε σημειώσει η Βίγκαν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, είχε τονίσει ότι ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αφορά μόνο στα ταξίδια και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ και θεωρητικά ισχύει έως την 1η Ιουλίου 2022 (12 μήνες από την επίσημη έναρξη εφαρμογής του στην ΕΕ) με τη δυνατότητα παράτασης, αν κριθεί αναγκαίο.

Δείτε επίσης: Καταρρίπτει τραγικά ρεκόρ η Ολλανδία με εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων – Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading