Προτροπή-προσευχή για ειρήνη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Μήνυμα ειρήνης απέστειλε απόψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μπροστά από τη Βουλή, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου σταμάτησε ο Επιτάφιος κατά την περιφορά του

Μετά τη δέηση στο εμβληματικό μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε: «Εντιμότατοι άρχοντές μας και αγαπητοί λοιποί αδελφοί, οι λιτανείες είναι ένα κομμάτι λατρευτικό της Εκκλησίας και οι χριστιανοί προστρέχουμε σε αυτές τις λιτανείες, οι οποίες διακρίνονται σε εορταστικές εκδηλώσεις, σε εκδήλωση της χαράς και της τιμής, για να τιμήσουμε αγίους, αλλά πολλές φορές και σε ώρα κινδύνων, σε ώρες που φοβόμαστε, που έχουμε αγωνία, που βλέπουμε τον κίνδυνο οποιασδήποτε μορφής να μας περιτριγυρίζει.

propoli

Απόψε, στη λιτανεία αυτή, που λιτανεύουμε το Σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, είναι ευκαιρία που είμαστε όλοι εδώ, στο κέντρο της πόλεως των Αθηνών, της πόλεως που ανέδειξε ιστορία, πολιτισμό, μεγαλοσύνη, και να αφήσουμε όχι μόνο τα δικά μας προβλήματα τα προσωπικά, όχι μόνο τις δικές μας δυσκολίες σε αυτή τη λιτάνευση του Κυρίου Ιησού Χριστού, αλλά να αφήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, τη φαντασία μας, τις δυνατότητες που ο καθένας έχει προικιστεί από τον Θεό, τα χαρίσματα, και να αγκαλιάσουμε έναν κόσμο που τόσο υποφέρει. Να πάμε και να ζήσουμε, έστω και εικονικά απόψε, μαζί με τους αδερφούς μας ορθοδόξους -και της Ουκρανίας και της Ρωσίας-, μέσα στη φοβερή αυτή τραγωδία που οι αδερφοί μας αλληλοσφαγιάζονται, που οι αδερφοί μας δεν θα έχουν απόψε Επιτάφιο, δεν θα λιτανεύσουν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, αλλά κλεισμένοι στα υπόγεια θα βομβαρδίζονται, χωρίς να έχουν να φάνε, χωρίς να έχουν να πιούνε, χωρισμένοι οι γονείς από τα παιδιά, μακριά εκείνοι που πήραν το βιος τους -όσα μπορούσαν- και έφυγαν από τα σπίτια τους, βλέποντας όλοι μας ισοπέδωση των πάντων και ερημιά.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μαζί με τα δικά μας τα προβλήματα, ας το κάνουμε αίτημα αυτό προσευχής όλων μας, όλων μας για αυτούς τους αδερφούς μας, και να παρακαλέσουμε ο Θεός να φωτίσει εμάς πρώτα και έπειτα τους μεγάλους της γης, αυτούς που διαθέτουν εξουσία και τρόπους διαχειρίσεως των προβλημάτων, να φωτίσει εκείνους οι οποίοι έχουνε ευθύνες να συνέλθουν και, πολύ περισσότερο, να παρακαλέσουμε να φωτίσει ο Θεός τους αρχηγούς των Εκκλησιών και της μίας χώρας και της άλλης, να απλώσουν αυτοί πρώτοι τα χέρια, να αγκαλιαστούν και να δώσουν το παράδειγμα και στους εκεί άρχοντες και σε όλο τον κόσμο. Θα είναι μία νίκη αν αυτό το χάρισμα, αυτός ο φωτισμός, δώσει μια διέξοδο, δώσει μια λύση στις τραγωδίες και στη φρίκη.

Όλοι μαζί απόψε, αδερφοί, ας προσευχηθούμε με αυτό που θα ακούσουμε αύριο: ‘’Ανάστα ο Θεός, κρίνον την γη”, ‘’Ανάστα ο Θεός”, για να δώσεις τη δική σου εικόνα στον κόσμο.

Χθες βράδυ, τελειώσαμε την Ακολουθία με ένα αίτημα μεγάλο, καρδιακό, προσωπικό για όλους μας: ‘’Προσκυνούμεν Σου τα πάθη Χριστέ, δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάσταση”. Αυτή την Ανάσταση της χαράς, αυτή την Ανάσταση της ειρήνης, αυτή την Ανάσταση της λαμπρότητος ευχόμαστε όλοι να απολαύσουμε τις ημέρες αυτές που έρχονται και ο τόπος μας μακριά από τέτοιες δοκιμασίες μακριά από τέτοιους κινδύνους.

Χρόνια Πολλά. Καλή Ανάσταση».

Νωρίτερα, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ συγχοροστάτησαν οι επίσκοποι Θαυμακού Ιάκωβος και Ανδρούσης Κωνστάντιος. Τελετάρχης ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Loading