Φωτογραφία αρχείου

Πυρκαγιές – Πλημμύρες: Ποια τα επιπλέον μέτρα αποκατάστασης για τους πληγέντες σε Έβρο και Θεσσαλία

Τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και τη Θεσσαλία το περασμένο καλοκαίρι ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Την Τετάρτη (8/11) οι κτηνοτρόφοι θα δουν στα ταμεία τους την προκαταβολή για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στη Μαγνησία και στη Ρόδο.

propoli

Ανακοινώθηκε επίσης η ένταξη όλων των επιλαχόντων του Έβρου στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023.

Η απόφαση αυτή αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 12.357.712 ευρώ, ήτοι πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, θα κατατεθεί τροπολογία άμεσα που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων.

Επιπλέον, δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ να επανεξεταστούν οι βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του Έβρου έχουν δοθεί από την Κρατική Αρωγή δύο εκατ. ευρώ, και όπως σημείωσε ο υπουργός, μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.

Αναφορικά με την απώλεια εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, αφού ολοκληρωθεί η συγκρότηση των εξατομικευμένων φακέλων, θα καταβληθούν εντός του επόμενου διμήνου οι προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ.

Το Μέτρο 5.2, για τη δωρεάν κάλυψη 100% αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια θα εφαρμοστεί και στον Έβρο. Σημειώνεται ότι, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων στον Έβρο, τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ – Ακρίτα: Παραπέμπεται στο πειθαρχικό γιατί στήριξε υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ

Loading