Σοκ προκάλεσε στην Σιθωνία, στη Χαλκιδική, η πρωτοφανής επίθεση που δέχτηκε ένα 5χρονο κοριτσάκι το πρωί της Παρασκευής (12/9) σε παραλία του Μαρμαρά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το παιδί, κόρη τουρίστριας, έπαιζε αμέριμνο στην παραλία, όταν λίγα λεπτά πριν από τις 8 το πρωί ένα άγριο ζώο του επιτέθηκε από πίσω. Η μητέρα του παιδιού κατήγγειλε ότι ο λύκος το δάγκωσε και το γρατζούνισε στην πλάτη. Χάρη στην άμεση επέμβαση της μητέρας και ενός άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στο ζώο με πέτρες, ο λύκος απομακρύνθηκε και το παιδί σώθηκε.
Το κοριτσάκι αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια διακομίσθηκε προληπτικά στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του.
Ο λύκος είχε εμφανιστεί ήδη από τις αρχές του μήνα, περιπλανώμενος ανάμεσα σε ξαπλώστρες και αναζητώντας τροφή. Μετά την επίθεση στο παιδί, εθεάθη ξανά στον δρόμο που συνδέει τον Νέο Μαρμαρά με το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς. Θύμα σε αυτή την περίπτωση ήταν μια 22χρονη κοπέλα, η οποία έβγαζε βόλτα τον σκύλο της. Όπως περιέγραψε η ίδια, ο λύκος ήταν πολύ επιθετικός και προσπάθησε να αρπάξει τον σκύλο της. «Πρόλαβα, ευτυχώς, να τον πάρω αγκαλιά. Η συμπεριφορά του ήταν σαν να είχε στοχεύσει το ζώο», σημείωσε.
Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Θανάσης Μαλλίνης, μίλησε στην Politic για το περιστατικό, τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε παρόμοιο περιστατικό στο δήμο». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι ενέργειες του δήμου για τον εντοπισμό του λύκου είναι οι εξής: συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση “Καλλιστώ”, τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., το δασαρχείο και την αστυνομία. Εφαρμόζονται συντονισμένες ενέργειες για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της κατάστασης. Ο λύκος κυκλοφορεί ανενόχλητος μετά τα μεσάνυχτα και βγαίνει σε δύο συγκεκριμένες παραλίες. Συμβουλεύουμε τους κατοίκους να μένουν ψύχραιμοι, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και συγκεκριμένες περιοχές, μέχρι να πιαστεί το ζώο. Η κατάληξη του δεν θα είναι η θανάτωση· πιθανή είναι η μεταφορά του στον “Αρκτούρο”».
Ο Ιάσονας Μπάντιος, υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ“, δήλωσε στην Politic πως: «έχουν τοποθετηθεί κάμερες για την καταγραφή της διαδρομής και της συμπεριφοράς του ζώου, σε συνεργασία με το δασαρχείο, την αστυνομία και τον δήμο. Αρμόδιοι για τη διαχείριση της κατάστασης είναι η Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτό που πιθανότατα θα γίνει είναι η παγίδευση του ζώου και η μεταφορά του σε καταφύγιο, όπως στον “Αρκτούρο”. Χρειάζεται προσοχή τις βραδινές και τις πολύ πρωινές ώρες στα σημεία που έχει εμφανιστεί ο λύκος. Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν μόνα στην παραλία και οι κάτοικοι να ενημερώσουν άμεσα το δασαρχείο ή την αστυνομία σε περίπτωση εντοπισμού».
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της σωστής διαχείρισης απορριμμάτων: «Η προσέγγιση της άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές συχνά οφείλεται σε εύκολες πηγές τροφής, όπως απορρίμματα ή νεκρά ζώα. Ο δήμος πρέπει να μαζεύει τα σκουπίδια, ιδιαίτερα σε υπερτουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική, όπου τον Αύγουστο η παρουσία ανθρώπων είναι αυξημένη».
Ο λύκος «κόβει» βόλτες στο δρόμο που συνδέει τον Νέο Μαρμαρά με το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς. Οι κάτοικοι και οι τουρίστες καλούνται να παραμείνουν προσεκτικοί, ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ασφαλή διαχείριση του λύκου, χωρίς να θιγεί η ζωή του ζώου.