RGCN 2025: Άννα Ευθυμίου – Αύξηση της απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα κατά 8,5% από το 2019 έως σήμερα

RGCN 2025: Άννα Ευθυμίου – Αύξηση της απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα κατά 8,5% από το 2019 έως σήμερα

Στη συζήτηση ειδικών και εκπροσώπων φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), αναδείχθηκε ο πολυσύνθετος και απαιτητικός ρόλος της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. Το συνέδριο διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Κατά την τοποθέτησή της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου, τόνισε ότι χρειάζεται να «σπάσουμε» το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και γυναίκες και μητέρες. Υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση των γυναικών μέσα στην οικογένεια και η ενότητα στις διεκδικήσεις τους είναι κρίσιμες, προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο».

Αναφερόμενη σε δεδομένα από το 2019 έως σήμερα, η υφυπουργός παρουσίασε ότι η ανεργία των γυναικών στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 22,1% τον Ιούλιο του 2019 σε 11,3% τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ η απασχόληση των γυναικών αυξήθηκε κατά 8,5%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η συμβολή των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ είναι σημαντική, με υψηλό ποσοστό ωφελούμενων γυναίκες.

Η υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι «το Υπουργείο Εργασίας δεν αρκείται στη μείωση της ανεργίας, αλλά επιδιώκει τη συνολική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για τις γυναίκες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών».

Η διερμηνέας νοηματικής γλώσσας, Σοφία Ρομπόλη, επεσήμανε ότι «στον τομέα της εξακολουθεί να μην υπάρχει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών» και τόνισε τη σημασία του mentoring για την αλλαγή της εικόνας και του στερεότυπου.

Η εικαστικός Δανάη Στράτου ανέφερε ότι «η μισθολογική κατωτερότητα είναι ο βασικός λόγος που η εργασία ενός άνδρα θεωρείται ανώτερη από αυτή μιας γυναίκας» και ότι η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών είναι κρίσιμη για την εξάλειψη των στερεοτύπων.

Η Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, επισήμανε: «σε πολιτικές και οικονομικές εκπομπές, το ποσοστό των καλεσμένων γυναικών είναι μόλις 15%». Η ίδια τόνισε ότι το Επιμελητήριο προωθεί τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από προγράμματα upskilling και reskilling.

Από την πλευρά της, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας, Βενετία Κουσία, υπογράμμισε την ανάγκη για αυτοπεποίθηση και την ανάγκη να καταπολεμηθεί η γυάλινη οροφή που περιορίζει τις ευκαιρίες των γυναικών.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants, Δανάη Μπεζαντάκου, τόνισε την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ γυναικών και ότι «πρέπει να τολμάμε, να επιχειρούμε, να στηρίζουμε η μία την άλλη».

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε το συνέδριο ζωντανά

Χορηγός επικοινωνίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play