Ανοίγοντας κανείς τη μεταλλική πόρτα στον χώρο στην οδό Μυθήμνης στην πλατεία Αμερικής για να συναντήσει τη Σάντρα Κάλβο, αμέσως μεταφέρεται σε μια άλλη πραγματικότητα. Σε ένα χώρο που παλιότερα ήταν ένα εστιατόριο, στεγάζονται τρία διαφορετικά επαγγέλματα: στο ισόγειο, σε ένα δωμάτιο, εργαλεία και μηχανήματα κοπής δέντρων, στο άλλο δωμάτιο το εργαστήριο υφαντικής της Σάντρα και στο υπόγειο ένα ξυλουργείο.
Στην πίσω μεριά βρίσκεται το εργαστήριο της Σάντρα. Ένας μεγάλος ξύλινος αργαλειός, νήματα σε πολλά χρώματα, σχέδια, βιβλία και εσάρπες φωτίζονται όμορφα από το φως που έρχεται από την εσωτερική αυλή, επιτρέποντάς σου να ξεχάσεις τη πολύβουη πόλη. Καρέκλες έτοιμες, που έχουν διατηρηθεί με τον αρχικό τους σκελετό, αλλά έχουν επενδυθεί με εντυπωσιακά υφάσματα, περιμένουν να αποκτήσουν νέα ζωή.
Η Σάντρα Κάλβο γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Νομικά και μόλις ξεκίνησε την πρακτική της ως δικηγόρος, αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν αυτό που είχε φανταστεί. «Πολύ γραφειοκρατία για εμένα, είχα μια ιδεαλιστική εικόνα για τα νομικά και τη δικαιοσύνη», εκμυστηρεύεται. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της ως δικηγόρος και μετακόμισε στο Λονδίνο αναζητώντας κάτι διαφορετικό. Εκεί ανακάλυψε την αγάπη της για τη δημιουργία αντικειμένων με τα χέρια. Γράφτηκε στο London Metropolitan University, όπου σπούδασε υφαντική και την τέχνη της ταπετσαρίας επίπλων.
Έχοντας εγκατασταθεί στο Λονδίνο, άνοιξε το εργαστήριό της σε κεντρικό σημείο και καταξιώθηκε για την προσεγμένη και εμπνευσμένη δουλειά της. «Στο Λονδίνο ασχολιόμουν σχεδόν αποκλειστικά με τη συντήρηση και αποκατάσταση ταπετσαριών επίπλων», μας λέει. Στην Κρήτη, όπου έμεινε για εφτά χρόνια, επηρεάστηκε από την έκρηξη χρωμάτων και υφών της φύσης και ανέπτυξε βαθύτερη κατανόηση της τέχνης της υφαντικής, ενώ έμαθε από παλιές υφάντρες της περιοχής.
Στα υφαντά της, η Σάντρα χρησιμοποιεί νήματα που βάφει η ίδια με φυσικές βαφές. Το βασικό υλικό είναι το λινό, αλλά συνδυάζει και άλλα υλικά όπως κασμίρ, άγριο μετάξι, μαλλί και βαμβάκι. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και παραδίδοντας μαθήματα υφαντικής.
Η Σάντρα Κάλβο συμμετείχε και στην παραγωγή της ταινίας «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, όπου επιμελήθηκε τα υφάσματα των σκηνικών.
Στη μακρά πορεία της, η Σάντρα Κάλβο έχει αναπτύξει το δικό της στυλ στα υφαντά, επηρεασμένη από τις τεχνικές που διδάχθηκε και την προσωπική της έρευνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ