Σκάνδαλο επιδοτήσεων στον Δομοκό

Σκάνδαλο επιδοτήσεων στον Δομοκό

Αποκαλύψεις για τις επιδοτήσεις βοσκοτόπων στον Δομοκό, με κατηγορούμενους και ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόσφατο σκάνδαλο γύρω από τις επιδοτήσεις βοσκοτόπων στον Δομοκό αναδεικνύει σοβαρές ατασθαλίες που είχαν παραμείνει κρυφές κάτω από τον νόμο της σιωπής. Μια ανώνυμη καταγγελία αποκάλυψε την ύπαρξη εκτάσεων, οι οποίες δηλώνονταν ως βοσκοτόπια από άτομα που φέρονται να είναι νέοι ή νεοεισερχόμενοι αγρότες, αλλά δεν είχαν καμία πραγματική αγροτική δραστηριότητα, στερώντας έτσι πόρους από πραγματικούς γεωργούς. Από το 2020, οι εισαγγελικές Αρχές διερευνούν την υπόθεση και χθες οδηγήθηκαν στο εδώλιο 13 κατηγορούμενοι. Η Ελληνίδα Εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου παρουσίασε αποδείξεις και εισηγήθηκε την ενοχή τους για απάτη και χρήση πλαστού, ρίχνοντας φως στις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ένας οδοντίατρος, μια φιλόλογος και ένας φαρμακοποιός, μίσθωναν δημόσιες ή δασικές εκτάσεις έναντι εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος, ενώ όπως παραδέχθηκαν, ουδέποτε αξιοποίησαν τις εκτάσεις αυτές αγροτικά και εισέπραξαν ποσά που κυμαίνονταν από 13.000 έως 91.000 ευρώ το χρόνο. Η Εισαγγελέας επεσήμανε τις σοβαρές παραλείψεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος δεν πραγματοποιούσε ουσιαστικούς ελέγχους, παρά τις ενδείξεις παραποίησης και απάτης.

Η υπόθεση, μία από τις επτά που εκκρεμούν, αναδείχθηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία που υποστήριζε ότι μια ομάδα ατόμων είχε υποβάλει πλαστά μισθωτήρια για χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων. Ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρυρράχης, που επίσης βρίσκεται στο εδώλιο, ισχυρίζεται ότι ο συνεταιρισμός είχε νόμιμα δικαιώματα βοσκής από το 1935. Οι κατηγορούμενοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι ενήργησαν σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που δεν απαιτούσε γεωργική παραγωγή ή ζωικό κεφάλαιο.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 21 Ιουλίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, μετά τις οποίες θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play