Σκέρτσος: «Η Ελλάδα ανοίγει νέο κεφάλαιο στην προστασία του θαλάσσιου χώρου» (pic)

«Παρότι η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τις θάλασσες και τα νησιά της, ελάχιστα είχαμε ασχοληθεί έως σήμερα με την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των βυθών μας. Αυτό τελειώνει εδώ» ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και τοποθετήθηκε σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των βυθών της χώρας.

propoli

Αναλυτικά:

«Παρότι η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τις θάλασσες και τα νησιά της, ελάχιστα είχαμε ασχοληθεί έως σήμερα με την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των βυθών μας. Αυτό τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Μασσαλία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην προστασία του θαλάσσιου χώρου της -που αποτελεί φυσικά τμήμα του ευρύτερου μεσογειακού οικοσυστήματος- αναλαμβάνοντας γενναίες και φιλόδοξες δεσμεύσεις με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για:

Προστασία του 30% της Μεσογείου μέχρι το 2030 – μετατροπή του 30% των ελληνικών θαλασσών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.

Μείωση των επιπτώσεων της υπεραλίευσης κατά την επόμενη δεκαετία – περιορισμός κατά 10% των θαλασσίων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η αλιεία με απόλυτη προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές αυτές.

Εφαρμογή θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού υπό το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα του πλαστικού – Στόχος η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό κατά 50% μέχρι το 2030 και κατά 30% του μικροπλαστικού στο περιβάλλον.

Ανάπτυξη μιας στρατηγικής βιώσιμου τουρισμού που θέτει την βιοποικιλότητα στο επίκεντρο του σχεδιασμού. Δέσμευση για ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας όλων των περιοχών Natura 2000 μέχρι το τέλος του 2022. Ταυτόχρονα η Ελλάδα αναλαμβάνει το 2023 την Προεδρία για την εφαρμογή του σχεδίου Δράσης της γαλλικής πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο.

Οι δεσμεύσεις αυτές για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας έρχονται να συμπληρώσουν τις σημαντικές κυβερνητικές πολιτικές για την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή στις ΑΠΕ και σηματοδοτούν επιτέλους τη μετάβαση της χώρας μας στη λεγόμενη “γαλάζια οικονομία/blue economy”.

Δημιουργούμε έτσι τις προϋποθέσεις για μια ισόρροπη ανάπτυξη του θαλάσσιου φυσικού μας πλούτου με βασικές αρχές τον αυτονόητο σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στο περιβάλλον και ταυτόχρονα τη φροντίδα προς τις επόμενες γενιές νέων Ελληνίδων και Ελλήνων που προσδοκούν και πρέπει να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από εμάς».

Δείτε επίσης: Λουκ Ντε Γιονγκ: «Πάντα είχα καλή σχέση με τον Κούμαν»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading