Στήριξη στο Ριάντ υπόσχεται το Κάιρο εν μέσω της σύγκρουσης με τους Χούθι

Στήριξη στο Ριάντ υπόσχεται το Κάιρο εν μέσω της σύγκρουσης με τους Χούθι

Στήριξη στο Ριάντ δηλώνει ότι είναι έτοιμο να παράσχει το Κάιρο, καθώς η Αίγυπτος μιλά για βοήθεια προς τη Σαουδική Αραβία την ώρα που οι Χούθι της Υεμένης κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους. Η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι η χώρα θα σταθεί στο πλευρό του σουνιτικού βασιλείου για την υπεράσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητάς του.

Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ζήτησε να συγκληθεί επείγουσα συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ώστε να δοθεί εξουσιοδότηση στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες και ισχυρότερες της περιοχής, να συνδράμουν στην υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας, εφόσον το βασίλειο ζητήσει τη στήριξή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μαχητές του υεμενίτικου κινήματος έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ και εγκαταστάσεων του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, καθώς οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, την οποία στηρίζει το Ριάντ, έχουν αναζωπυρωθεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας.

Η Αίγυπτος θα παράσχει στη Σαουδική Αραβία κάθε δυνατή και αναγκαία μορφή υποστήριξης για την υπεράσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητάς της, για την προστασία των πόρων της, της εδαφικής της ακεραιότητας και των ιερών τόπων του Ισλάμ, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας της Αιγύπτου, υπό την προεδρία του αλ Σίσι, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του στρατού.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να ψηφίσει σχετικά με την έγκριση του αιτήματος.

Σε χθεσινή ομιλία του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι το Κάιρο θα κινηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Σίσι στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Υεμένη.

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είναι στενοί στρατηγικοί και οικονομικοί εταίροι. Η Σαουδική Αραβία και άλλα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου έχουν προσφέρει στην Αίγυπτο βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα και επενδύσεις, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό το 2013.

Στο παρελθόν, η Αίγυπτος είχε ενταχθεί στον υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμό που επενέβη στην Υεμένη το 2015 για να στηρίξει την κυβέρνηση έναντι των Χούθι, ωστόσο ο ρόλος της στις πολεμικές επιχειρήσεις ήταν περιορισμένος.

Loading

Play