Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, στην Κάρπαθο, ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας εκπροσώπησε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαΐου, την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι δήμοι Καρπάθου και Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 18 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.

propoli

 

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, εδώ στην ακριτική Κάρπαθο, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο οποίος στις 23 Μαΐου 2006 ανήλθε στο Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, προσπαθώντας να αναχαιτίσει αεροσκάφη που εισήλθαν παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Υπερασπιζόμενος, δηλαδή, την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» ανέφερε ο Ν. Δένδιας.

 

 

«Η αποστολή των πιλότων των μαχητικών μας αεροσκαφών απαιτεί επαγγελματισμό, αλλά απαιτεί κυρίως γενναιότητα και αυταπάρνηση, και δυστυχώς, πολλές φορές μέχρι θυσίες. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον θάνατο του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη» πρόσθεσε.

 

«Θα ήθελα να αποτίσω συνολικά φόρο τιμής στους πιλότους μας που «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος, 167 πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα» υπογράμμισε.

 

«Αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων. Σε μια εποχή προκλήσεων, η ορθή τιμή στη μνήμη τους είναι να συνεχίσουμε το όραμα θωράκισης της πατρίδας μας, θεμελιώνοντας το «αύριο» των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής μας Αεροπορίας» επισήμανε.

 

Αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030» τονίζοντας ότι «αποτελεί το χρονικό σημείο που αυτό το «αύριο» πρέπει να είναι απολύτως ορατό στους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο σε αυτούς. Αποτελεί, λοιπόν, προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία, το 2030 να διαθέτει τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη νέας γενιάς, F-16 Viper, Rafale, F-35, οδηγώντας έτσι την Πολεμική μας Αεροπορία και την Πατρίδα μας σε μια νέα εποχή και στη δημιουργία μιας ισχυρής αεροπορικής δύναμης αποτροπής. Τολμώ να πω της πιο ισχυρής δύναμης αποτροπής στην Ιστορία της Ελλάδας».

 

«Κάθε χρόνο, η 23η Μαΐου αποτελεί για την Πολεμική Αεροπορία μια ημέρα σίγουρα πένθιμη αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα συμβολική. Είναι μια από εκείνες τις ημερομηνίες ορόσημα, που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη όλης της αεροπορικής οικογένειας, διότι ο εμφατικός τρόπος της θυσίας του ήρωα Κώστα Ηλιάκη, μας θυμίζει τον όρκο στη πατρίδα και τα ιερά σύμβολα καθώς και το χρέος στην εκτέλεση της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

 

«Στο νου μου», συνέχισε, «έρχεται αυθόρμητα το τραγούδι, που γαλούχησε γενιές και γενιές Ικάρων και συνεχίζει ακόμα να σφυρηλατεί την προσωπικότητά τους

και να δείχνει από τί υλικό είναι φτιαγμένοι:

«… κι αν η μοίρα το θελήσει, μια μέρα να πεθάνω, θέλω του χάρου το φιλί, μες στο αεροπλάνο». Τέτοια είναι η φτιαξιά των Αεροπόρων μας, γεμάτη πάθος, ηρωισμό, πόνο, ιδρώτα και αίμα. Έτσι ήταν φτιαγμένος και ο ήρωας Κώστας Ηλιάκης».

 

«Τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας είναι το καύσιμο στους κινητήρες των αεροσκαφών μας και αυτά που οδηγούν τις σκέψεις, τις προσπάθειες και τις ενέρ-

γειές όλων των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας που δουλεύουν μέρα και νύχτα, για να πετούν τα αεροπλάνα μας και να αναχαιτίζουν αυτούς που δεν σέβονται το διεθνες δίκαιο και νομίζουν ότι μπορούν να το αμφισβητούν. Είναι γελασμένοι και αν ποτέ τολμήσουν θα μας βρούν εκεί στους ουρανούς του Αρχιπελάγους δυνατούς και αποφασισμένους. Είναι βέβαιο και σας το εγγυώμαι ως αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ότι τα φτερά με το ελληνικό εθνόσημο θα κυριαρχούν πάντα στους ελληνικούς αιθέρες» υπογράμμισε και αρχηγός ΓΕΑ .

 

«Η Πολεμική Αεροπορία δεν ξεχνά των ήρωα Κώστα Ηλιάκη. Τον σκεφτόμαστε, τον σεβόμαστε και τον τιμούμε. Τιμούμε τη θυσία του και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, διότι μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα μας για μια Πολεμική Αεροπορία πιο ισχυρή και κυρίαρχη, σαν αυτή που θα ήθελε να δει και να καμαρώσει ο Κώστας» κατέληξε ο αρχηγός ΓΕΑ.

 

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος Ευτύχιος Πετράκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον  Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό.

 

Ακολούθως, κατέθεσε στεφάνι  στο Μνημείο του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιατών Βασίλειος Στίγκας, οι βουλευτές Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Εμμανουήλ Κόνσολας, Σταύρος Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Φελλουζής, η έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχαήλ Ερωτόκριτος, ο αντιδήμαρχος δήμου Χανίων Στυλιανός Μιχαηλάκης, μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ηλιάκη, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Αποστράτων, της Ένωσης Βετεράνων της Αεροπορίας, του Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων και άλλων φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Από στρατιωτικής πλευράς παρευρέθησαν ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης ως εκπρόσωπος και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΤΑ αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο διοικητής 95 ΑΔΤΕ «Διαγοριδών» υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ και ο Διοικητής Ναυτικού Σταθμού Ρόδου (ΝΑΣΡO) αντιπλοίαρχος ΠΝ Βασίλειος Σελάς ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading