Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων που διεξάγει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις μαζικής εισαγωγής και διαγραφής αγροτεμαχίων από την περιουσιακή τους κατάσταση (έντυπο Ε9) εντός του 2025, χωρίς επαρκή ή τεκμηριωμένη αιτιολόγηση. Ορισμένα από τα πρόσωπα έχουν εισπράξει, αδικαιολογήτως, υψηλά ποσά επιδοτήσεων σε σχέση με την πραγματική τους παραγωγική δυναμική, όπως αυτή προκύπτει από τη φορολογική τους εικόνα.
Όπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές εξετάζουν 3.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών αγροτικών εκτάσεων και τους ενοικιαστές αυτών.
Ήδη, οι πρώτες 50 περιπτώσεις ελεγχόμενων, για τις οποίες δεν προκύπτει δικαιολογημένη διαγραφή αγροτεμαχίων από το Ε9, διαβιβάζονται στις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές, καθώς και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον αποκλεισμό από περαιτέρω πληρωμές και την εκκίνηση της διαδικασίας ανάκτησης των ενισχύσεων που έλαβαν.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
– Φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, διέγραψε 146 αγροτεμάχια που είχε αρχικά δηλώσει σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Κορινθίας, της Κρήτης και της Αττικής. Πριν από τη διαγραφή τους, τα αγροτεμάχια αυτά είχαν δηλωθεί ως μισθωμένα από 19 φυσικά πρόσωπα, τα οποία προέβησαν σε έναρξη αγροτικής δραστηριότητας το ίδιο έτος με την έναρξη των μισθώσεων και εισέπραξαν αγροτικές επιδοτήσεις άνω των 338.000 ευρώ.
– Φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Κρήτης, διέγραψε 28 αγροτεμάχια που είχε δηλώσει «εκ παραδρομής» σε διαφορετικούς νομούς από τον τόπο κατοικίας του, συγκεκριμένα σε Κάλυμνο, Φούρνους, Λέσβο και Χίο, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποίησε για να εισπράξει ενισχύσεις άνω των 240.000 ευρώ και τα μίσθωνε σε 29 φυσικά πρόσωπα, τα οποία επίσης προέβησαν σε έναρξη αγροτικής δραστηριότητας το ίδιο έτος.
Οι έλεγχοι σε πρόσωπα που έχουν εισπράξει αγροτικές επιδοτήσεις εντατικοποιούνται, με στόχο τον άμεσο και αποτελεσματικό εντοπισμό παρανόμως εισπραχθεισών ενισχύσεων και φαινομένων φοροδιαφυγής, όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ.
![]()

