Συμβασιούχοι σιδηροδρομικοί σε απεργία σε όλη την Ελλάδα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια

Συμβασιούχοι σιδηροδρομικοί σε απεργία σε όλη την Ελλάδα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια

Οι σιδηροδρομικοί στην Ελλάδα απεργούν ζητώντας αναβάθμιση της ασφάλειας και επαναλειτουργία περιφερειακών γραμμών. Την Τρίτη, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα σταμάτησαν καθώς οι μηχανικοί του σιδηρόδρομου προχώρησαν σε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας την άμεση αναβάθμιση της ασφάλειας, την επένδυση σε υποδομές και την επαναφορά του απολυθέντος ηγέτη του συνδικάτου. Η απεργία επηρεάζει τόσο τους διασυνοριακούς σιδηρόδρομους όσο και το προαστιακό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στο επίκεντρο της απεργίας βρίσκεται το διαρκές ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Το συνδικάτο ζητά την άμεση ολοκλήρωση κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας, όπως το σήμα, η απομακρυσμένη διαχείριση τρένων και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Τρένου (ETCS). Αυτά τα συστήματα θεωρούνται θεμελιώδη για την αποφυγή ατυχημάτων και την εξασφάλιση ασφαλών σιδηροδρομικών λειτουργιών σε όλη τη χώρα.

Μία ακόμη βασική απαίτηση είναι η επαναλειτουργία των περιφερειακών σιδηροδρομικών γραμμών, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν ανενεργές λόγω περιορισμών στον προϋπολογισμό ή λόγω έλλειψης συντήρησης υποδομών.

Το συνδικάτο επισημαίνει σοβαρές ελλείψεις στις επενδύσεις σε τροχαίο υλικό και υποδομές, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Η έλλειψη σύγχρονων προαστιακών τρένων στη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Λάρισα έχει καταστήσει την καθημερινή μετακίνηση ολοένα και πιο δύσκολη, σύμφωνα με τους μηχανικούς. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχίες για τις κακές συνθήκες εργασίας και τις ξεπερασμένες εγκαταστάσεις, προτρέποντας την κυβέρνηση και τους σιδηροδρομικούς φορείς να δεσμευτούν για τις πολυαναμενόμενες αναβαθμίσεις.

Η απεργία διαμαρτύρεται επίσης για την πρόσφατη απόλυση του προεδρεύοντος του συνδικάτου και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας της Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι η απόλυση ήταν παράνομη και πολιτικά υποκινημένη. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι απεργοί μηχανικοί αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το δικαστικό μέγαρο Ευελπίδων στην Αθήνα την Τρίτη το πρωί, όπου διεξάγεται νομική ακρόαση σχετικά με την υπόθεση.

Παρά τη διακοπή εργασιών, το συνδικάτο δηλώνει ότι έχει παράσχει το αναγκαίο προσωπικό για να διατηρηθούν οι βασικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες για τις απαραίτητες ανάγκες. Οι επιβάτες καλούνται να ελέγχουν την ιστοσελίδα του Hellenic Train για ενημερώσεις σχετικά με τα δρομολόγια και τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play