Συνάντηση του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στη Μητρόπολη Σύρου

Τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά της συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας στις 12 Οκτωβρίου, με μοναδικό τότε θέμα τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Μητρόπολης στην Ερμούπολη.

propoli

Ο Τζέφρι Πάιατ βρίσκεται από χθες στη Σύρο, προκειμένου να παραστεί στη σημερινή τελετή μεταβίβασης των Ναυπηγείων Νεωρίου στην αμερικανική εταιρεία ONEX του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα.

Ο μητροπολίτης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρέσβη για τα καλά του λόγια, ενώ παράλληλα του είπε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πάντα ήταν, πάντα είναι και πάντα θα είναι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μητέρα Εκκλησία και τροφό όλων μας.

«Ήταν μια γενναία, τολμηρή και αποφασιστική δήλωση αυτή που κάνατε, σεβασμιώτατε», του απάντησε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο λόγος, για τη δήλωση του Σύρου Δωρόθεου, όταν εξερχόμενος της ΙΣΙ, κατόπιν ερώτησης που δέχθηκε, απάντησε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε απειλείται από κανέναν, ούτε εκβιάζεται από κανέναν, ούτε χειραγωγείται από κανέναν, ούτε παίρνει εντολές και οδηγίες από κανέναν».

Επιπρόσθετα, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις που έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος, της οποίας εξήρε το πολυσήμαντο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για την πατρίδα μας.

Εξάλλου, μίλησε και για την ιδιαίτερη σημασία της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σημείωσε ότι η Εκκλησία της Αμερικής βρίσκεται πλέον σε μια φάση αναγέννησης και ανάτασης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η παρουσία του Ελπιδοφόρου ενώνει όλη την Ομογένεια, η οποία έχει σημαντική συνεισφορά στην πορεία του αμερικανικού έθνους.

Επ’ αυτού, ο μητροπολίτης Σύρου επισήμανε ότι «η εκλογή Ελπιδοφόρου ήταν σοφή επιλογή του Πατριάρχη μας, γιατί είναι ένας κληρικός με όραμα, που μπορεί να οδηγήσει την Εκκλησία της Αμερικής στη νέα εποχή». Ζήτησε, μάλιστα, από τον πρέσβη να τον στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις στο έργο του στην Αμερική.

Τέλος, ο σεβασμιώτατος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Αμερικανό πρέσβη για την πολύτιμη συνεισφορά του στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων, για τα οποία τόνισε ότι είναι ένα έργο στο οποίο έβαλε την προσωπική του σφραγίδα. Εκτίμησε δε ότι το έργο θα πυροδοτήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη στη Σύρο και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. «Ήδη, οι εφοπλιστές αρχίζουν σιγά – σιγά να επιστρέφουν στο νησί», είπε και του ευχήθηκε να μείνει στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.

Ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε τον σεβασμιώτατο και του τόνισε τη σπουδαιότητα της δικής του συμβολής για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Νεωρίου, που ξαναδίνει εργασία σε 300 οικογένειες, αλλά και του σημαντικού έργου της Μητρόπολης, συνολικά.

Σε αυτό το σημείο, ο μητροπολίτης Σύρου του είπε ότι η προσφορά του νέου ιδιοκτήτη, κ. Ξενοκώστα, είναι ήδη τεράστια, καθώς μέχρι στιγμής έχει καταβάλει -χωρίς να τα οφείλει- 9 εκατ. ευρώ για τις οφειλόμενες αμοιβές του προσωπικού.

©Πηγή: amna.gr

Loading