ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Συζήτηση Τζιτζικώστα – Κώτσηρα για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και την απρόσκοπτη προσβασιμότητα των πολιτών στα δικαστήρια

Με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση του Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Γιώργο Κώτσηρα έλαβε μέρος και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά.

propoli

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

Την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και την απρόσκοπτη προσβασιμότητα των πολιτών στα δικαστήρια συζήτησαν Α. Τζιτζικώστας – Γ. Κώτσηρας

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Προγραμματισμού Αθηνάς Αηδονά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν το ζήτημα της προώθησης της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της και της προσβασιμότητας για όλους στις κτιριακές υποδομές της Δικαιοσύνης στην Κεντρική Μακεδονία.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν πολλές υποδομές της Δικαιοσύνης, που χρειάζονται βελτίωση. Αποφασίσαμε η Περιφέρεια να συνεργαστεί το επόμενο διάστημα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να τοποθετηθούν τα κατάλληλα μέσα και να βελτιωθούν οι υποδομές στα κτίρια της Δικαιοσύνης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους συμπολίτες μας με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα να επισκέπτονται απρόσκοπτα τα δικαστήρια. Η απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε δικαστήρια, ειρηνοδικεία και όλες τις δομές της Δικαιοσύνης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε εν έτη 2021 να υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν και να βγουν εύκολα από τα δικαστήρια. Θέλω να υπογραμμίσω τη μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια που κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας πάνω σε αυτό το κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα. Μια σημαντική Αρχή, η οποία ορίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και στην οποία η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκπροσωπείται από τον Γιώργο Αυγουστίδη. Έναν άνθρωπο που ζει το πρόβλημα και έχει να συνεισφέρει σε αυτή τη συζήτηση που άνοιξε μεν καθυστερημένα, αλλά πολύ σωστά άνοιξε στη χώρα μας».

Αναφορικά με την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου που συνδέονται με την ευρύτερη προσπάθεια για να επιταχυνθεί η απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα σχετίζονται με την ψηφιοποίησή της. Σε αυτό τον τομέα το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη κάνει άλματα κι εμείς ως Περιφέρεια στεκόμαστε αρωγοί του, για να προχωρήσει ταχύτερα η ψηφιοποίηση. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, στη νέα προγραμματική περίοδο, θα ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου, που θα έχει άμεσα οφέλη για όλους τους πολίτες».

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε ότι «το θέμα της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών απασχολεί το σύνολο της κυβέρνησης. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών που αφορούν στη Δικαιοσύνη, ώστε να επιτύχουμε τον εφικτό στόχο της επιτάχυνσης και της υποστήριξης του χώρου της Δικαιοσύνης για όλη την ελληνική κοινωνία. Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη και αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των δικαστικών χώρων και όλων των χώρων που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου μας στα άτομα με αναπηρία. Υπάρχει ήδη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο τελεί υπό τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Επικρατείας και στο πλαίσιο αυτό είχαμε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Περιφερειάρχη, καθώς με τη διπλή του ιδιότητα, ως Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας μπορεί να συνδράμει ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες. Είναι ένα θέμα βαθιά κοινωνικό, είναι ένα θέμα που πρέπει να το βελτιώσουμε σύντομα και με επαρκή τρόπο, είναι θέμα πολιτισμού, θέμα αξιακό και μείζονος προτεραιότητας για την κυβέρνηση».

Δείτε επίσης: Έδεσσα: Πάνω από 1500 μαθητές σε 130 ψηφιακές σχολικές εκδρομές

Loading