Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μας λέει ότι όταν οδηγούμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορούμε να διαβάζουμε μηνύματα (ΦΩΤΟ)

Έναν από τους στόχους της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια ήταν η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με τα αντίστοιχα αυτοκίνητα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο στόχος είναι να περιοριστούν τα ΙΧ με συμβατικούς κινητήρες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα η όλη διαδικασία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, με τις πωλήσεις σε σχέση με το εξωτερικό να είναι σαφώς λιγότερες βάσει ποσοστών.

propoli

Σίγουρα η ηλεκτροκίνηση προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση, ωστόσο οι τιμές των συγκεκριμένων οχημάτων, όπως και των υβριδικών, είναι πολλές φορές… απλησίαστες. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ιστοσελίδα του έχει «17 επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση». Πράγματι, οι απαντήσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση ως επί το πλείστον, αλλά μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το νούμερο 8, εκεί όπου στην τελευταία πρόταση αναφέρεται πως «ακόμη και να διαβάσεις ένα μήνυμα χωρίς κίνδυνο μπορείς», προκειμένου να… αναδειχθεί η ευκολία της οδήγησης που προσφέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Λίγες γραμμές πιο πάνω, γίνεται σαφής αποτύπωση του καλύτερου συστήματα πέδησης που διαθέτουν τα ηλεκτροκίνητα, καθώς όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι, αυτομάτως επιβραδύνουν σε ικανοποιητικό βαθμό, σε αντίθεση με τα περισσότερα αυτοκίνητα συμβατικών κινητήρων. Αυτό όμως τι σημαίνει; Ότι ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει ένα μήνυμα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος; Μάλλον λίγο οξύμωρη η τελευταία πρόταση της όγδοης απάντησης και προκαλεί ερωτήματα το πώς κάτι τέτοιο είναι «επιστημονικά τεκμηριωμένο». Καλό θα ήταν να μην παροτρύνονται οι οδηγοί να διαβάζουν μηνύματα ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, ιδιαίτερα σε μια χώρα που αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στα τροχαία δυστυχήματα.

Εν κατακλείδι, ναι απόλυτα σωστή η προσπάθεια για ώθηση του κόσμου προς την ηλεκτροκίνηση, καλές και οι επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, αλλά το να προτρέπεις κάποιον να διαβάζει μήνυμα ενώ οδηγεί αποτελεί ένα πολύ μεγάλο «φάουλ». Συνεπώς, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλό θα ήταν να αφαιρέσει την τελευταία πρόταση από το νούμερο 8 των τεκμηριωμένων απαντήσεων.

Δείτε εδώ τα όσα αναγράφονται στη σελίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Δείτε επίσης: Ξεπαγώνουν οι τριετίες την 1η Ιανουαρίου – Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί

Loading