EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τρίτη δόση εμβολίου: Αφορά 285.000 ανοσοκατεσταλμένους – Στις 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα (vid)

Tο πρόγραμμα εμβολιασμού με την τρίτη – συμπληρωματική – δόση ξεκινά με 285.000 ανοσοκατεσταλμένους πολίτες. Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν στα κινητά τους τηλέφωνα SMS, ώστε να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

propoli

Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα νεότερα δεδομένα για τον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα» είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού», αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά τα λόγια του πατέρα Ανδρέα από τις Αρχάνες, ο οποίος έστησε εμβολιαστικό κέντρο έξω από την εκκλησία της ενορίας του: «Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο και γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους να εμβολιαστούν κάτω από τη σκέπη της Παναγίας».

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τη μέχρι σήμερα πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε, πως ξεπεράσαμε τα 11.525.000 εμβόλια, με το 58% του γενικού πληθυσμού (67,6% επί του ενήλικου πληθυσμού) να έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 55% του γενικού πληθυσμού (64,2% στον ενήλικο πληθυσμό) να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην χορήγηση της τρίτης δόσης σημείωσε, ότι στοχεύει στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.

Ερωτηθείσα για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Εμβολιασμοί παιδιών και εγκύων

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, με αφορμή τους εμβολιασμούς των παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών, παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα ανεμβολίαστα παιδιά, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με την ίδια, αναφορικά με τον προβληματισμό για εμβολιασμό των παιδιών και αν αυτός γίνεται για την προστασία των ενήλικων, δεν ισχύει και το εμβόλιο χορηγείται στα παιδιά:

  • Για την ατομική τους προστασία
  • Θωράκιση των παιδιών για σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
  • Μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα
  • Μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων

Σχετικά με τις εγκύους σημείωσε ότι η επικράτηση της Μετάλλαξης Δέλτα υπαγορεύει την σταθερή υπενθύμιση τους εμβολιασμού τους. Η καθηγήτρια ανέφερε ότι μέχρι σήμερα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε μονάδες εντατικής, οι 25 μέσα στο 2021, και δυο έχουν καταλήξει.

Τόνισε ότι στοιχεία μελετών έχουν δείξει πως ο εμβολιασμός ακόμη και στις πρώτες εβδομάδες κύησης είναι απόλυτα ασφαλής και τόνισε ότι μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε επίσης: Μ. Θεμιστοκλέους: Ανοίγει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading